10 tips… Om je studiejaar goed af te ronden

Vandaag vieren we Bevrijdingsdag en misschien heb je zelfs wel meivakantie. Maar helaas, de deadlines lopen gewoon door! Voor je het weet is het schooljaar alweer voorbij. Misschien heb je wel allerlei tentamens of moet je je scriptie inleveren. Geen nood! Ik geef je 10 tips om je studiejaar goed af te ronden.

  1. Laten we beginnen bij het begin. Schrijf je einddoel op en plan van daaruit in kleine stapjes. Wanneer zijn je deadlines en wat moet je dan precies afhebben? Schrijf deze op, liefst op een zo overzichtelijk mogelijke manier. Bijvoorbeeld in een maandplanner (zoals de Gmail-agenda).
  2. Je weet nu wanneer je je tekst in moet leveren of een tentamen hebt. Wat moet je daar precies voor doen? Probeer het zoveel mogelijk op te delen in sub-taken. Bij een scriptie kan dit dus bijvoorbeeld zijn: Hoofdvraag en deelvragen bedenken, literatuur zoeken, vragenlijsten uitwerken, schrijven hoofdstuk 1, etc. Ook het leren van een tentamen kan je zo concreet mogelijk maken: Hoofdstuk 1 doorlezen, college week 1 terugkijken, powerpoint week 2 leren, etc. Door je taken concreet te maken is het niet alleen een vage klus die boven je hoofd hangt, maar krijg je meer overzicht.
  3. Zo, het afronden van je studiejaar is nu opgesplitst in kleine sub-taken. Vervolgens ga je proberen in te schatten hoe lang je met elke taak bezig bent. Neem deze tijd ruim, want het kan altijd langer duren dan je in de eerste instantie denkt. Schrijf deze tijd achter elk punt op je to-do-lijst.
  4. Tijd om het in te gaan plannen! Pak hiervoor de maandplanner erbij die je ook in stap 1 hebt gebruikt. Zijn er bepaalde dagen dat je echt niet aan je studie kan werken? Als je de hele dag hebt gewerkt, heb je misschien niet zo’n zin om ’s avonds nog aan je scriptie te zitten. Of misschien ben je wel een keer een dagje van huis. Blokkeer deze dagen en probeer je taken zo goed mogelijk te verdelen over de dagen die overblijven. Let hierbij op de tijdsduur die je hebt ingeschat, zodat je niet teveel op één dag plant. In deze video leg ik uit hoe je dit kan doen.
  5. Hou je hoofd koel. Loop je inmiddels al zo ver achter dat tip 1 t/m 4 niet meer gaan lukken? Geen paniek! Probeer te ontspannen, zoals ik gisteren beschreef. Zolang je rustig blijft is er meestal nog wel een oplossing te bedenken.
  6. Werk samen met anderen. Vind je het moeilijk om jezelf ertoe te zetten aan je studie te werken? Probeer dan eens samen met een vriend(in) te studeren. Dit kan betekenen dat je samen in de bibliotheek kan zitten, maar je kan ook apart werken en elkaar eind van de dag een berichtje sturen. Zo kun je elkaar motiveren en helpen als je iets even niet weet. Schroom trouwens ook niet om hulp te vragen aan een docent! Dit kan een lastige stap zijn, maar kan je ook een hoop stress schelen.
  7. Denk aan de lange termijn. Ik geef het toe, studeren is nou niet altijd het allerleukste om te doen. Zeker naarmate de deadlines dichterbij komen moet je misschien leuke dingen laten om aan je studie te werken. Maar weet waar je het voor doet! Maak bijvoorbeeld een lijstje van dingen die je gaat doen in de zomervakantie. Probeer alvast het goede gevoel op te roepen als je je deadline hebt gehaald. Wedden dat ‘geen zin’ niet meer in je hoofd opkomt?
  8. Maak gebruik van handige apps om nog productiever te werken. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld Wunderlist om to-do-lijstjes te maken. 30/30 is een app om je tijd goed in de gaten te houden. Daarnaast zijn er nog 1001 apps om je leven een stukje makkelijker te maken!
  9. Kies de juiste omgeving om in te werken. Wat de juiste omgeving precies is, dat verschilt per persoon. Studeer jij het liefste in stilte of met muziek? Alleen of samen? Thuis, in de bibliotheek of in een café? Ga eens bij jezelf na wat voor jou fijn werkt en let hierop als je aan het werk gaat. Zo kun je je tijd optimaal benutten.
  10. Zorg voor een goede basis: Eet regelmatig en slaap genoeg. Natuurlijk is dit altijd belangrijk, maar als je zo hard aan de laatste loodjes werkt is je eet- en slaappatroon extra belangrijk. Eet gezond en verdeel je maaltijden over de dag, zodat je geen last krijgt van een energiedip. Ga op tijd naar bed en ook belangrijk: Sta op tijd op! Door in het weekend nog steeds vroeg op te staan hou je je lichaam in hetzelfde ritme. Op deze manier ben je zo productief mogelijk.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben. Voor meer tips kun je ook deze video kijken waarin ik meer uitleg over plannen als een pro. Veel succes met de laatste loodjes!

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.