10 tips… Om jezelf te inspireren

Het ene moment barst je van de inspiratie, maar het andere moment blijf je naar een wit blaadje staren. Super frustrerend! Of het nou gaat om je werk, hobby of dat je gewoon graag nieuwe dingen wil proberen… Zonder inspiratie kom je niet zo ver. Vandaag geef ik je 10 tips om jezelf te inspireren en met vernieuwde energie aan de slag te gaan.

  1. Denk na over je eigen waarden en herinneringen. Misschien heb je onlangs iets meegemaakt waar je anderen over wil vertellen. Of heb je ergens een hele sterke mening over die je graag wil delen. Vaak zoeken we inspiratie om ons heen, maar soms werkt het juist het beste om het dicht bij jezelf te houden.
  2. Aan de andere kant halen we ook juist inspiratie uit een leerzame omgeving. Lees een boek, kijk een documentaire of zoek informatie over een bepaald onderwerp op internet. Je hoeft hierbij helemaal niet concreet op zoek te zijn naar inspiratie voor een eigen artikel of video. Geniet ervan om nieuwe dingen te leren en wie weet welke ideeën het bij jezelf teweeg brengt.
  3. Geef jezelf de ruimte. Als je teveel druk op jezelf legt (‘Ik móét nu een leuk stuk schrijven’) werkt het vaak alleen maar averechts. Ga juist iets totaal anders doen en probeer je gedachten te verzetten. Het zou zomaar kunnen dat er dan ineens een goed idee in je hoofd springt.

  4. Hou altijd een notitieboekje bij de hand (of gebruik je telefoon). Zo voorkom je dat je een momentje van inspiratie meteen weer vergeet. Daarnaast kan het ook goed werken om gericht te brainstormen. Heb je even 10 minuten de tijd? Ga apart zitten en probeer zoveel mogelijk nieuwe ideeën op te schrijven. Het fijne aan brainstormen is dat je niet direct iets met de uitkomst hoeft te doen. Oordeel niet over de onderwerpen die in je op komen, maar bekijk later met welke onderwerpen je echt aan de slag wil.
  5. Probeer negatieve gedachten los te laten. Sta je voor een lastig probleem en heb je inspiratie nodig om tot de juiste oplossing te komen? Vermijd gedachten als ‘Dat lukt me toch niet’ of ‘Ik heb alles al geprobeerd’. Stel jezelf in plaats daarvan de vraag ‘Wat als…’ of ‘Wat zou … doen?’. Als je open staat voor nieuwe invalshoeken komt de inspiratie vanzelf.
  6. Zoek inspiratie op social media. Met de opkomst van Instagram, Twitter en Facebook zijn we continu omringd door anderen waar we door geïnspireerd kunnen worden. Bijvoorbeeld op het gebied van gezond leven, mode of reizen. Fantaseer je over het bereiken van een doel maar heb je net die schop onder je kont nodig om aan de slag te gaan? Zoek je inspiratiebron en haal er energie uit.
  7. Doe iets goeds voor een ander. Het kan zowel iets groots als iets kleins zijn, maar anderen helpen geeft zo’n goed gevoel! Ik merk dit zelf heel erg in mijn werk. Als ik het gevoel heb echt een verschil voor iemand gemaakt te hebben, voel ik me de rest van de week extra geïnspireerd en gemotiveerd.

  8. Probeer eens iets nieuws. Bestaan je dagen voor het grootste gedeelte uit dezelfde sleur? Daar haal je waarschijnlijk weinig inspiratie uit. Probeer een nieuw recept, fiets een andere route naar huis of maak een praatje met een onbekende. Door deze nieuwe ervaringen krijg je waarschijnlijk een stuk meer energie. En nog een bijkomend voordeel: Hoe meer verschillende herinneringen je maakt, hoe bewuster je de tijd meemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld minder snel het gevoel dat ‘het weekend voorbij is gevlogen’.
  9. Wees creatief. Ga schilderen, probeer een DIY-project of ga een stuk schrijven. Het eerste begin is het moeilijkst. Als je eenmaal op gang bent is de kans groot dat de creativiteit alleen maar meer gaat stromen! Ik merk dit zelf bijvoorbeeld bij het bloggen. Hoe vaker ik een artikel schrijf, hoe makkelijker het gaat.
  10. Volg je droom! Makkelijker gezegd dan gedaan. Ten eerste moet je bepalen wat je droom nu eigenlijk is. Wat zou je het allerliefste willen bereiken? Negeer hierbij de angst die vaak meteen opkomt (‘Kan ik dat wel?’) maar neem een momentje om eens lekker weg te dromen. Bekijk daarna welke stappen je zou kunnen ondernemen om je droom in ieder geval iets dichterbij te laten komen. Hoe concreter je het maakt, hoe makkelijker je ermee aan de slag kunt gaan.

Ik hoop dat deze tips je kunnen inspireren om geïnspireerd te raken! Het is eigenlijk het belangrijkst om de druk van de ketel te halen en de tijd te nemen ‘out of the box’ te denken. Geniet van het proces en wie weet komen de mooiste plannen in je op.

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.