10 tips… Om te daten als een pro

Voor mij is het alweer drie jaar geleden dat ik op een eerste date ging, maar ik weet nog wel dat ik het ontzettend spannend vond. Er hangt nogal wat vanaf! Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden, zodat je je zelfverzekerd in de dating-markt kan storten. In dit artikel geef ik je 10 tips om te daten als een pro.


Zo moet het dus niet…

  1. Voordat je überhaupt op date gaat, is het belangrijk om je verwachtingen te bepalen. Wat wil je bereiken? Vind je het gewoon leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, ben je op zoek naar een friend-with-benefits of ben je meer het type voor een lange relatie? Zorg ervoor dat je dit van jezelf weet, zodat je niet achteraf teleurgesteld raakt als jullie verwachtingen niet overeen komen.
  2. Bedenk waar je je potentiële date wil ontmoeten. In principe kun je natuurlijk overal nieuwe mensen leren kennen, maar het verschilt wel per persoon wat bij jou past. Als je vaak uitgaat kan je bijvoorbeeld een keer in je eentje naar een nieuwe kroeg gaan. Ben je wat meer verlegen, dan is online daten misschien meer jouw ding. Kies de optie die het beste aanvoelt en zet de eerste stap. Alleen door uit je comfort zone te komen heb je de kans de ware te ontmoeten.
  3. Je hebt je verwachtingen bepaald en de eerste stap in de dating-wereld gezet. Maar hoe ga je nu de juiste partner vinden? Probeer -hoe moeilijk het ook is- hier niet te diep over na te denken. Sta open voor nieuwe mensen en oordeel niet te snel. Weet wat je wil, maar wees niet te kritisch. Je kunt juist hele leuke gesprekken hebben met mensen waar je in de eerste instantie niet op af zou stappen!
  4. Heb je een date te pakken? Top! Nu is het tijd om te bepalen wat jullie gaan doen. Je kunt natuurlijk naar de bioscoop gaan of een drankje gaan drinken, maar als je elkaar nog niet zo goed kent kan dit ongemakkelijke stiltes opleveren. Mijn tip is dan ook om écht iets te gaan doen. Als je bezig bent heb je meteen een onderwerp om over te praten. Je kunt bijvoorbeeld naar een museum gaan, naar de dierentuin of samen sporten.
  5. Kies een outfit waar je je zelfverzekerd in voelt. Een date is al spannend genoeg en je wil een goede indruk maken. Het is daarbij belangrijk dicht bij jezelf te blijven. Zo zou ik bijvoorbeeld geen hoge hakken gaan dragen, omdat ik daar niet op kan lopen. Maar in een mooi jurkje voel ik me juist extra zelfverzekerd.

  6. Wees in het moment. Zorg ervoor dat je op tijd bent en leg je telefoon weg. Dit is je kans om elkaar beter te leren kennen, dus benut hem! Je kunt je date beter kort en krachtig houden dan dat je uren samen optrekt en je uiteindelijk gaat vervelen.
  7. Stel open vragen en wees oprecht geïnteresseerd in de ander. Door open vragen nodig je de ander uit om over zichzelf te vertellen. En dat is nou net wat de meeste mensen het liefste doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan vragen als ‘Wat is je droom?’ of ‘Hoe zag je jeugd eruit?’.
  8. Een beetje zelfspot is altijd goed om het ijs te breken. Ben je zenuwachtig en kom je moeilijk uit je woorden? Of zijn jullie uit eten en krijg je geen hap door je keel? Hoewel het eng kan zijn, is het vaak het beste om er gewoon een grapje van te maken. Grote kans dat je date precies dezelfde zenuwen heeft en dat jullie zo het ijs kunnen breken.
  9. En dan is de date voorbij. Wees eerlijk, in de eerste instantie sowieso naar jezelf toe. Natuurlijk is één date te kort om elkaar helemaal te leren kennen. Maar vaak heb je wel een bepaald gevoel bij iemand. Je voelt een klik, aantrekkingskracht of hebt veel gedeelde interesses… Of niets van dat alles. Als je weinig zin hebt in een vervolg, probeer dit dan ook eerlijk aan de ander te vertellen. Er is weinig zo vervelend als aan het lijntje gehouden worden.
  10. Wat helaas ook bij daten hoort, is het spelen van ‘hard to get’. Zoek de balans tussen te veel en te weinig aandacht. Je hebt je eigen leven, maar wil wel laten zien dat je geïnteresseerd bent in de ander. Wat mij betreft zijn hier geen vaste regels voor maar is het wel belangrijk dat je hier bewust mee omgaat. Stuur niet impulsief 10 berichtjes op een dag, maar bedenk je wel welke indruk je de ander wil geven. Als je twijfelt of je wel de juiste (hoeveelheid) berichtjes stuurt, kan het geen kwaad het eens aan een objectieve buitenstaander te vragen. Een goede vriend/vriendin kan je hier waarschijnlijk wel advies in geven.

Daten blijft natuurlijk altijd spannend, maar als het goed is geven deze tips je een beetje houvast. Ik wens je heel veel geluk in de liefde!

Bron afbeeldingen: 1, 2.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.