10 tips voor een productieve dag

Heb je het druk op je werk, of moet je veel doen voor je studie? Misschien heb je de neiging om meteen als kip zonder kop te beginnen. Maar haal je dan wel het optimale uit je dag? Neem eerst even een momentje rust en lees mijn 10 tips voor een productieve dag.

  1. De meeste mensen werken van 9 tot 5. Wil je extra productief zijn, dan is het een goed idee vóór die tijd al aan het werk te gaan. Op die manier kun je je helemaal focussen zonder afgeleid te raken door anderen. Dus: Zet die wekker om 6 uur, start rustig op en pak alvast dat extra uurtje!
  2. Naast ’s ochtends vroeg opstaan, kun je ook nog iets toevoegen aan je avondroutine. Overdenk voor dat je gaat slapen je dag nog eens. Waar heb je aan gewerkt? Wat heb je bereikt? Hoe draagt dit bij aan je einddoel? Evalueer wat je de volgende dag hetzelfde wil doen, en wat je beter aan kunt passen.
  3. Stop met multitasken. Ook al zouden we het graag willen, uit onderzoek is gebleken dat we ons maar op één ding tegelijk kunnen focussen. Maak dus eerst je werk af, voor je je mail gaat lezen. Of zeg tegen je collega dat je zo op zijn/haar vraag terugkomt. Het geeft je meer rust in je hoofd en je wordt er een stuk effectiever van.

  4. Je kunt nog zo’n mooie planning maken, maar als ‘ie niet realistisch is kun je je er niet aan houden. Schrijf dus per taak op hoe lang je ermee bezig bent geweest. Zo weet je hoeveel je per dag in kunt plannen. En als je weet wat haalbaar zou moeten zijn, zie je ook hoeveel tijd je stiekem verspilt aan Facebook en Whatsapp.
  5. Bepaal je prioriteiten van de dag. Misschien ben je de hele dag wel bezig met ‘iets’, maar je voelt je pas echt productief als je de belangrijke dingen hebt gedaan. Kies aan het begin van je werk/studiedag drie punten die je in ieder geval gedaan wil hebben en start daarmee.
  6. Bekijk het positief. Natuurlijk hebben we het allemaal wel eens té druk. Maar uiteindelijk bepaal je zelf waar je je tijd aan besteed. Het ligt allemaal in jouw handen! Betrap je jezelf dat je klaagt, omdat je te weinig tijd hebt voor je vrienden? Of dat je eigenlijk wel zou willen werken aan je carrière? Er is maar één persoon die ervoor kan zorgen dat je hier daadwerkelijk iets aan gaat doen, en dat ben jij zelf.
  7. Loop je ergens tegenaan? Kijk dan zo snel mogelijk naar de oplossing. Het is een valkuil om te lang in het probleem te blijven hangen. Maar met piekeren schiet je niet zoveel op! Probeer in plaats daarvan een oplossing te bedenken, zodat je snel weer verder kunt.

  8. Onze tijd op aarde is beperkt. Ja, dit klinkt dramatisch. Maar als je je hier bewust van bent, ga je je tijd dan verspillen aan doelloos rondkijken op social media? Of werk je liever door, zodat je vanavond iets echt leuks kunt gaan doen? Precies!
  9. Begin je dag met een stevig ontbijt en hou je lunch wat kleiner. Op die manier heb je genoeg energie om je dag productief te beginnen. Daarnaast voorkom je de ‘after lunch dip’. Verdeel je energie goed over de dag en je bent zo productief als je maar kan zijn.
  10. En tot slot: Werk samen met anderen. Uiteindelijk moet je je werk zelf doen, maar het is wel fijn om met iemand te overleggen. Naast dat het gezellig is, maakt het je ook weer wat actiever. In plaats van de hele dag thuis achter je laptop of boek zitten, kan je beter iedere dag met iemand koffie gaan drinken. Bespreek de lesstof met een medestudent of overleg met een collega over jullie project. Natuurlijk moet je niet te lang in het gesprek blijven hangen, maar dan kan je hier zeker energie uit halen!
Bron afbeeldingen: 1, 2, 3.

Misschien vind je dit ook leuk

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.