10 tips… voor meer zelfvertrouwen

Deze week heb ik je allerlei tips gegeven om het beste uit jezelf te halen. Vandaag gaan we terug naar de basis. Je kunt er namelijk alleen het beste uit halen als je zeker bent over jezelf. Hoe doe je dat? Ik geef je 10 tips om je zelfvertrouwen te laten groeien.

  1. Doe iets waar je al tijden tegenop ziet. Je kent het wel, zo’n taak die al tijden op je to-do-list staat. Stop met uitstellen en pak het aan! Achteraf ben je trots op jezelf en groeit het gevoel dat je alles aan kan.
  2. Staan er wel erg veel lastige taken op je lijst? Misschien moet je dan je doelen bijstellen. Het voelt veel beter om iedere dag een klein doel te kunnen afstrepen, dan hele hoge doelen hebben die je nooit zal behalen. Je kunt beter stap voor stap groeien dan één grote sprong willen maken en daardoor vallen.
  3. Wees aardig voor jezelf. Je kunt je eigen beste vriend of grootste vijand zijn. Vaak zijn we onbewust kritisch op onszelf  (‘Ik had beter … kunnen zeggen’). Betrap je jezelf hier op? Probeer het dan positief om te draaien (‘Volgende keer stel ik als eerste een vraag! Ik kan het!’).
  4. De volgende tip sluit hierop aan, namelijk: Wees actief aanwezig. Het kan spannend zijn om je mening te verkondigen tegenover al je collega’s. Of om een verhaal te vertellen terwijl je hele vriendengroep aan je lippen hangt. Maar hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het gaat. Probeer altijd een actieve bijdrage te leveren en je zult merken dat je zelfvertrouwen groeit.
  5. Verzorg jezelf goed. Het is moeilijk om je zelfverzekerd te voelen als je niet lekker in je vel zit. Dus begin bij de basis en zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt, je haar goed zit en je fijne kleding draagt. Wedden dat je je meteen een stuk beter voelt? Dit straal je ook uit.
  6. Bereid je altijd goed voor. Ben je zenuwachtig voor een presentatie of als je nieuwe mensen ontmoet? Een goede voorbereiding scheelt een hoop. Weet wat je wil zeggen en wie er tegenover je zit, daar word je een stuk zekerder van.
  7. Niemand is perfect. Dus ben je ergens onzeker over, probeer dan niet in zwart-wit denken te schieten. Bijvoorbeeld: Je twijfelt of je een goede partner bent. Dan ga je nadenken over alle eigenschappen die iemand een goede partner maakt. Misschien zou je inderdaad wel wat meer tijd voor elkaar vrij kunnen maken, maar je biedt wel altijd een luisterend oor en daagt de ander uit het beste uit zichzelf te halen. Door je gedachten op deze manier te relativeren groeit je zelfvertrouwen.
  8. Een hele makkelijke tip, maar daarom niet minder belangrijk: Begroet mensen met een stevige handdruk. Zo laat je meteen zien dat je zelfverzekerd bent en zet je de goede toon.
  9. Ga je snel blozen? Laat het los. Als je voelt dat je wangen rood worden en je legt je focus hierop, wordt het alleen maar erger. Zelf merk ik ook wel eens dat ik begin te blozen. Nadat ik het opmerk (‘Oh, ik word rood’) verleg ik mijn aandacht op datgene wat ik aan het vertellen ben of let ik heel bewust op mijn omgeving. Voor ik het weet is mijn temperatuur weer terug naar normaal.
  10. Bedenk wat jouw principes zijn en leef deze na. Ten eerste voel je je zelf sterker als je weet waar je voor staat. Daarnaast kom je betrouwbaarder over naar anderen toe, omdat ze weten wat ze van je kunnen verwachten. Het kan zijn dat je omgeving hier in het begin aan moet wennen. Maar al snel weet je niet beter en is je zelfvertrouwen weer een stapje gegroeid.

Dat waren ze, de laatste tips van deze week! Boost je zelfvertrouwen en ga aan de slag met alle dingen die je deze week geleerd hebt. De andere artikelen bomvol tips kun je hier teruglezen. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben (gehad)!

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.