5 tips voor stressvrije feestdagen

Vandaag weer eens een geschreven artikel! Eigenlijk wilde ik een video maken over dit onderwerp, maar helaas ben ik er niet aan toegekomen deze te filmen. Het is immers alweer bijna kerst! Hartstikke leuk, maar het kan wel nogal wat stress met zich meebrengen. In dit artikel deel ik 5 tips om de feestdagen stressvrij door te komen.

Tip 1. Geef een tegoedbon cadeau

Heb je geen zin om last-minute alle overvolle winkels door te moeten voor een cadeau? Geef de ander dan een tegoedbon cadeau! Bijvoorbeeld om samen een dagje naar de sauna te gaan, tickets voor een concert, een pretpark of schaatsen. Ook een etentje doet het altijd goed. Ik zelf vind dit soort cadeaus het allerleukste. Zo weet je zeker dat diegene er echt van gaat genieten en kan je samen nieuwe herinneringen maken. Dit kan ook handig zijn trouwens als je niet zoveel geld te besteden hebt, maak dan zelf een tegoedbon voor een klusje. Hoe blij worden je ouders als jij de afwas voor hen doet? Of je vriend als jij alle was voor hem draait? šŸ˜‰

Tip 2. Laat je perfectionisme los

Word je helemaal opgeslokt door het kerstmenu, het kopen van cadeaus en of iedereen het wel naar zijn zin gaat hebben? Probeer je perfectionisme los te laten. Neem een momentje rust en denk bij jezelf: Wanneer is het goed genoeg? Het gaat toch om de gezelligheid en het bij elkaar zijn? Probeer dit niet uit het oog te verliezen. Al gaat het kerstdiner helemaal mis, dan kunnen jullie er vast nog om lachen. Deze tip werkt trouwens ook heel goed als je dingen uit blijft stellen (met kerst, maar ook daarbuiten). Probeer rust voor jezelf te creƫren en de taak wat overzichtelijker te maken, zodat je de druk van de ketel haalt en stap voor stap kunt beginnen.

Tip 3. Denk vooruit

Het schijnt zo te zijn dat er veel meer ruzies zijn rond de feestdagen. Wil je niet dat je relatie op de klippen loopt? Zorg dan dat je op tijd rust neemt. Dus heb je 2 avonden achter elkaar kerst gevierd? Plan dan een avondje voor jezelf in. Of weet je dat je super chagrijnig wordt van winkelen op zaterdagmiddag? Laat je vriend dan thuis. Daar worden jullie waarschijnlijk allebei een stuk blijer van. Raak je gestresst van het vinden van de juiste outfit/make-up/kapsel voor je kerstdiner? Wat dan kan helpen is alles de avond van tevoren alvast klaar te leggen.

Tip 4. Laat iedereen een deel van het kerstdiner maken

Ga je lekker eten met je familie? Laat dan iedereen iets meenemen. Met mijn eigen familie hebben we het de afgelopen 2 jaar zo gedaan. Verzin een thema en dan kan iedereen een gerecht maken. De een maakt een voorgerecht, een bijgerecht, hoofdgerecht voor een deel van de gasten etc. Zo deel je de last en hou je het leuk voor iedereen! Een beetje koken is leuk, een compleet 6-gangen-diner voor 10 mensen maken ietsje minder.

Tip 5. Bepaal van tevoren je route met oud en nieuw

Met oud en nieuw zijn er overal leuke feesten te vinden. Heel erg leuk! Zorg er wel voor dat je weet hoe je ergens moet komen. ’s Avonds laat rijdt het openbaar vervoer meestal niet meer, dus let erop dat je er op tijd bent. Ga je met de auto? Spreek dan af wie de BoB is. Dan eindig je niet na een avond feesten verloren op een afgelegen parkeerplaats (ik spreek uit ervaring). En vind je het onprettig om ’s avonds laat langs al het vuurwerk te fietsen? Blijf dan gewoon lekker thuis! Net zo gezellig, en het kan een hoop stress schelen.

Dit waren mijn last-minute tips! Eigenlijk is het belangrijkste om goed vooruit te denken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen! Geniet ervan!

Bron afbeeldingen 1, 2, 3

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.