7 tips voor een opgeruimd huis

Heb je wel eens geprobeerd te werken in een rommelige omgeving? Dat werkt niet zo goed. Wil je echt helemaal tot rust komen, dan zul je je huis op moeten ruimen. Opruimguru Marie Kondo is een regelrechte hit geworden en dat is niet zonder reden. Want die rust in ons hoofd willen we toch allemaal? In dit artikel lees je 7 tips voor een opgeruimd huis.

  1. De laatste tijd begint opruimen steeds meer een hype te worden. Vooral dankzij het boek ‘Opgeruimd!’ van de Japanse Marie Kondo. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen, maar heb er wel veel goede verhalen over gehoord. De belangrijkste les: Bewaar alleen spullen waar je blij van wordt. Haar uitspraak ‘does it spark joy?’ is inmiddels beroemd geworden. Dat is een mooie manier om ernaar te kijken, toch?
  2. Oké, je wil je huis gaan opruimen. Maar waar begin je? Je kunt het beste van tevoren kiezen wat je op wil ruimen. In plaats van ‘Ik wil mijn kleding opruimen’ kan je beter zeggen ‘Vandaag begin ik met het uitzoeken van mijn sokkenla’, bijvoorbeeld. Zo weet je waar je aan toe bent en hou je het overzichtelijk voor jezelf.
  3. Als je echt heel veel spullen hebt die je niet in één keer weg kan werken, is het moeilijk dat overzicht te vinden. Je kunt er dan ook voor kiezen een bepaalde tijd te plannen. Door tegen jezelf te zeggen ‘Ik ruim iedere avond een half uurtje op’ hou je het haalbaar. En als je iedere dag een half uur opruimt, heb je aan het eind van de week een stuk opgeruimder huis!

  4. Gebruik dozen of vuilniszakken: Houden, twijfel of weg? Ga al je spullen langs en bepaal of je ze wil houden of wegdoen. Twijfel je, dan mag je ze nog even houden. Maar ga dan bij jezelf na waarom je erover twijfelt. Gebruik je het inderdaad nog, of zit er een bepaalde herinnering aan? Of wacht je op het moment wanneer je het nodig hebt (niet doen)? Slaap er nog een nachtje over en maak dan de definitieve beslissing.
  5. Vind je het moeilijk om de knoop door te hakken? Het kan dan helpen om samen met iemand op te ruimen. Iemand die tegen je zegt dat je echt geen 20 verschillende eierdopjes nodig hebt. Denk er trouwens wel goed over na wie je hiervoor vraagt, soms is het fijner juist iemand te kiezen die wat verder van je af staat. Zo voorkom je ongemakkelijke momenten (Zoals je moeder die je hele huis overneemt).

  6. Sommige spullen gooi je niet zo maar weg, daar zijn ze veel te mooi voor. Maar gebruik je ze zelf niet? Dan horen ze ook niet in je huis. Kies ervoor om ze te verkopen, naar de kringloopwinkel te brengen of te ruilen met een vriend(in).
  7. Hou het bij. Ik denk dat weinig mensen blij worden van de hele middag opruimen. Fijner is het, om gedurende de week te zorgen dat er weinig troep bij komt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de reclame onderbrekingen op televisie. En werk aan je gewoontes: Na het eten meteen je bord naar de keuken brengen.

Ik wens je heel veel succes met opruimen! Merk je dat je het toch blijft uitstellen? Denk dan aan het heerlijke zen-gevoel dat je krijgt wanneer je bent verlost van alle overbodige spullen… Heerlijk, toch?

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.