Alcohol verbetert je reukvermogen?!

Bron

Dat een glas wijn goed voor je hart kan zijn, wist ik wel. Maar verder brengt alcohol vooral veel schade met zich mee. Toch? Ik kwam een onderzoek tegen dat nog een positief effect van alcohol noemt. Na het drinken van een beetje alcohol zijn we namelijk beter in staat om geuren te onderscheiden.

De remmen los

Alcohol maakt je losser. Heb je teveel alcohol gedronken, dan bestaat de kans dat je dansend op de bar eindigt. Maar, alcohol zorgt er ook voor dat de rem van verschillende lichamelijke processen gaat. Zo ook van je reukvermogen. De drempel waarop je hersenen iets kunnen ruiken wordt hierdoor lager. Doordat je hersenen sneller gaan ruiken, kunnen ze ook meer geuren onderscheiden.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 85 deelnemers mee. Aan de ene kant werden zij met elkaar vergeleken (wel of geen alcohol), maar aan de andere kant werden de deelnemers zelf ook twee keer onderzocht (voor en na de alcohol). Tijdens het onderzoek probeerden zij een onderscheid te maken tussen drie vloeistoffen, die allemaal uit zes geurstoffen bestonden. Twee van de drie waren precies hetzelfde, maar de derde was iets anders. Daar was namelijk rozengeur aan toegevoegd.

In de alcohol-groep kregen de deelnemers een mixje van 35 milliliter wodka en een beetje vruchtensap te drinken. De mensen die deze kleine hoeveelheid alcohol hadden gedronken, konden de vloeistof met rozengeur beter onderscheiden dan mensen die niks hadden gedronken.

Bron

Niet teveel

Maar, laten we nu niet meteen beginnen de wodkaflessen op tafel te zetten. Als mensen namelijk meer dan 2 à 3 glazen alcohol in een uur dronken, daalden hun prestaties. Ze werden zelfs nog slechter dan zonder de alcohol.

Ik kwam daarnaast een ander artikel tegen dat een negatief verband legt tussen alcohol en reukvermogen. Alcoholafhankelijkheid kan je reukvermogen blijvend verminderen. Deze mensen kunnen geuren juist minder goed onderscheiden en hebben überhaupt een hogere drempel om een geur op te merken. Dit zorgt er weer voor dat je je eten minder goed proeft, waardoor eetproblemen kunnen ontstaan. Ook kunnen geuren andersom een negatief effect hebben op de verslaving. Als verslaafden de geur van alcohol ruiken, wordt hun verlangen meteen weer geactiveerd. Dit effect schijnt zelfs nog sterker te zijn dan dat je een fles ziet.

Hersenen

Eerder legde ik al wat uit over het reukvermogen en je hersenen. Het reukvermogen bevindt zich namelijk vlakbij de amygdala, die verantwoordelijk is voor je emoties. In hetzelfde gebied (tja, je hersenen zijn dicht op elkaar gepakt) bevindt zich de nucleus accumbens. Die moeilijke naam mag je vergeten. Wat wel belangrijk is, is dat deze nucleus zorgt voor het verlangen en bevrediging. Het wordt bijvoorbeeld geactiveerd als we verliefd worden, maar ook bij verslaving. Daarom heeft de geur zo’n belangrijke invloed op mensen die afhankelijk zijn van alcohol.

Bron

Dus ja, is alcohol nou goed voor je reukvermogen of niet? Het advies ‘Geniet, maar drink met mate’ bestaat niet voor niets. Het is grappig om te weten dat één shotje wodka een positief effect kan hebben op je neus. Maar ik denk dat we het maar beter daarbij kunnen laten.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.