Ben je introvert of extravert?

Een introvert persoon is super verlegen en leest het liefst een boek, terwijl je als extravert alle feesten afstruint en het hoogste woord voert. Toch? Nee, zo zwart-wit is het niet. Wel zitten er verschillen tussen mensen die meer introvert of meer extravert zijn. Waarin herken jij je het meest?

Hoe laad je op?

Vroeger dacht ik ook dat het verschil vooral zat in gedrag. Introverten zijn meer verlegen en extraverten houden van gezellige praatjes. Dat is deels wel waar, maar het verschil zit ‘m vooral in iets anders. Hoe laad jij jezelf weer op? Mensen die meer richting het introvert gaan, krijgen energie van alleen zijn. Na een lange werkdag even met een boek op de bank. Of in een warm bad je gedachten op een rijtje zetten. Het kost hen energie om lang in een grote groep te zijn. Mensen die hoog scoren als extravert krijgen energie van hun omgeving. Zij worden juist blij van een gezellig feestje op vrijdagavond. Ze praten liever over wat ze mee hebben gemaakt. En ze vervelen zich sneller als ze alleen zijn. Dus waar jij je energie vandaan haalt, dat is het grootste verschil. Deze theorie bestaat al bijna 100 jaar en werd opgezet door psycholoog Carl Jung.

Introverten raken eerder overprikkeld

Naast de theorie van Carl Jung heeft ook Hans Eysenck een verklaring voor het verschil tussen introverten en extraverten. Uit zijn onderzoeken bleek het verschil in de hersenen te zitten. Naarmate je introverter bent, verwerk je meer en sneller informatie uit je omgeving. Je hersenen vertonen meer activiteit, waardoor het eerder teveel wordt – Je raakt overprikkeld. Dit zou verklaren waarom je drukke omgevingen liever vermijdt, terwijl extraverten hier juist naar op zoek gaan.

Ik kwam een grappig experiment van de BBC tegen om zelf te testen hoe actief je hersenen zijn. Hiervoor heb je een citroen en wat wattenbolletjes nodig. De theorie is als volgt: De hersenen van introverten zijn actiever, daarom reageren ze sneller/meer wanneer er voedsel in hun mond komt. Op het moment dat ze een druppel citroensap proeven zullen ze dan ook meer speeksel aanmaken. Ik weet niet of het helemaal wetenschappelijk is, maar het klinkt als een leuke party trick.

Welke omschrijving past bij jou?

Een veelgebruikte persoonlijkheidstest is de MBTI. Zij maken ook een onderscheid tussen een introverte en een extraverte persoonlijkheid. In welke omschrijving herken jij jezelf het meest?

Extravert

Ik krijg energie van het actief deelnemen aan bijeenkomsten en doe het liefst veel verschillende dingen. Ik ben blij als ik me onder de mensen bevind en hou ervan andere mensen enthousiast te maken. Ik voeg graag de daad bij het woord en ben ondernemend. Ik voel me thuis in deze wereld. Meestal begrijp ik een probleem beter als ik er hardop over praat en de mening van anderen hoor.

De volgende uitspraken passen (over het algemeen) bij mij:

– Anderen zien mij als ‘outgoing’ en een ‘people person’.
– Ik voel me comfortabel in groepen en werk graag samen.
– Ik heb een uiteenlopende vriendengroep en ken veel mensen.
– Ik begin soms te impulsief met iets, zonder er goed over na te denken.
– Voordat ik met een project begin, vergeet ik soms eerst stil te staan bij wat ik wil doen en waarom.

Introvert

Ik krijg energie als ik me bezig houd met de ideeën, beelden, herinneringen en reacties in mijn eigen hoofd, mijn innerlijke wereld. Meestal is het mijn voorkeur om dingen alleen te doen of met 1 à 2 mensen waar ik me bij op mijn gemak voel. Ik neem de tijd om te reflecteren, zodat ik duidelijk weet wat ik ga doen als ik over ga op actie. Ideeën zijn bijna tastbaar voor mij. Soms vind ik het idee leuker dan de werkelijkheid.

De volgende uitspraken passen (over het algemeen) bij mij:

– Anderen zien mij als nadenkend of gereserveerd.
– Ik voel me op mijn gemak als ik alleen ben en doe graag dingen alleen.
– Het heeft mijn voorkeur om een paar mensen goed te kennen.
– Soms ben ik teveel tijd kwijt met het nadenken over dingen. Ik ga niet snel genoeg over tot actie.
– Soms vergeet ik mijn ideeën te checken in mijn omgeving, om te kijken of ze wel kloppen.

Of ben je… ambivert?

Je voelt het misschien al aankomen: Je bent meestal niet óf introvert óf extravert. Eigenlijk moet je het zien als een soort schaal met twee uiteindes. De meeste mensen bevinden zich ergens in het midden en zijn ambivert. Toch heb je vaak wel een voorkeur naar één van de kanten. Welke past het best bij jou?

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3.

Misschien vind je dit ook leuk

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.