Brrr, vervelend die wesp!

Je zit lekker in de tuin te genieten van je drankje, de zon schijnt en je bent verdiept in je tijdschrift. Zonder te kijken wil je een slok nemen. Je schrikt je rot. Er zit ineens een wesp op de rand van je glas! Snel begin je te wapperen zodat ‘ie zo snel mogelijk weg gaat. Ook al heb je altijd gehoord dat je beter stil kan blijven zitten, makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom vinden we die wespen nou zo eng?

Waarom zijn er nu zoveel wespen?

Het lijkt wel alsof er dit jaar meer wespen zijn dan anders. En als ik dit artikel van de NOS mag geloven, is dat ook zo. 2015 is, helaas, een goed wespenjaar. Er zijn meer wespennesten gevonden dan in de voorgaande jaren. Waarom blijven die wespen niet lekker in hun nest? Dat komt omdat er te weinig larven zijn. De larven scheiden een zoetstof uit waar de volwassen wespen zich normaal mee voeden. Maar als er minder larven zijn, moeten de wespen hun voeding ergens anders zoeken. Daarom komen ze af op ons zoete eten en drinken.

Waarom vinden we ze zo eng?

Ik ken niemand die rustig kan blijven zitten als er een wesp om hem/haar heen vliegt. Terwijl dat wel het beste schijnt te zijn. Als je een nare ervaring gehad hebt met een wespensteek, dan is het begrijpelijk dat je daaraan terug moet denken. Maar ook mensen die geen duidelijke reden hebben om bang te zijn, springen aan de kant zodra ze een wesp zien. Blijkbaar is er iets anders wat ze zo eng maakt.

Heel vaak nemen we (sociale) informatie over van andere mensen, zoals ik hier beschreef. Ook bij angst voor wespen is dit het geval. Van jongs af aan leer je al dat wespen eng zijn. Als je ouders paniekerig reageren, is er een grote kans dat je dit gedrag overneemt. Zonder dat je precies weet waarom je dat doet. Op deze manier wordt de angst van generatie op generatie doorgegeven. Eigenlijk worden we ‘geprogrammeerd’ om vanuit ons instinct een wesp weg te slaan, terwijl we een vlieg rustig laten zitten.

Wat doet een wesp nou eigenlijk? Is ‘ie echt zo eng?

Naast dat ons aangeleerde instinct een grote rol speelt, word je ook angstiger als je ergens weinig vanaf weet. Want wat doet die wesp nou eigenlijk? Wat gebeurt er als ik wel word gestoken? Hoe groot is die kans? Als je geen idee hebt, neem je het zekere voor het onzekere. Maar misschien valt het wel reuze mee en kan je inderdaad rustig blijven zitten!

Als je allergisch bent voor wespengif, dan kan een steek inderdaad (levens)gevaarlijk zijn. Naar schatting is één op de honderd mensen daadwerkelijk allergisch. 10-20% van de mensen reageert gevoelig en krijgt last van een zwelling, maar voor de meeste mensen valt het dus best wel mee. Over een muggenbult maken we ons ook niet zo druk, toch? Het is vooral belangrijk dat je oplet dat de wesp niet in je keel kan steken, want dat kan wel behoorlijk vervelend worden. Neem dus niet zomaar een hap of slok zonder goed te kijken of je geen wesp meeneemt.

Er zijn een hoop fabeltjes over wespen, maar wat we in ieder geval zeker weten is dat ze afkomen op zoet eten en drinken. Als het goed is zouden ze niet zonder aanleiding mensen steken. Pas als je zelf gaat slaan, worden ze agressief en kunnen ze je aanvallen.

Hoe kom je van die vervelende wespen af?

Oké, slaan is dus geen goed idee. Maar wat kan je wel doen om van die wespen af te komen? Ik zet een aantal trucjes voor je op een rij:

  • Maak een wespenval van een lege fles frisdrank. Knip hem doormidden en zet de bovenkant andersom in de onderkant. Doe een laagje zoete drank in de fles. De wesp komt op het drinken af en gaat de fles in, maar komt er vervolgens niet meer uit.
  • Niet zo creatief? Je kunt ook kant en klare wespenvallen kopen om in je tuin op te hangen.
  • Zet niet teveel eten en drinken op tafel en was je handen nadat je iets zoets (zoals een smeltend ijsje) hebt gegeten.
  • Een schoteltje gesnipperde ui of een stukje ham schijnen ook te helpen om de wesp te lokken.

Ik wens jullie allemaal een angstvrije zomer toe!

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3.

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

  1. Oh, vanmiddag werd ik nog ‘aangevallen’ door een wesp terwijl ik een heerlijk mango ijsje aan het eten was. Zo jammer! Ik probeer altijd maar te onthouden dat ze meestal niks doen als ik ze niet ‘boos’ maak. Helaas gaat dat niet altijd even makkelijk, wanneer een wesp heel erg dichtbij komt, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.