Column: Multitasken – Ja of nee?

Meerdere dingen tegelijk doen: Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Aan de ene kant verveel ik me snel en ik pak dan graag mijn telefoon erbij. Aan de andere kant voelt het soms ook zo goed om helemaal in iets op te gaan. Wat is nou eigenlijk beter? Multitasken – Ja of nee?

In het hier-en-nu

Laat ik beginnen met vertellen wat voor mij de ideale situatie zou zijn. Het lijkt me heerlijk om me helemaal op één ding te kunnen storten. Een film van begin tot eind kijken zonder afgeleid te raken. Achter elkaar mails beantwoorden zonder tussendoor op mijn telefoon te kijken. Gestructureerd mijn huis schoonmaken. Als je in het hier-en-nu leeft, beleef je alles veel intenser. Ik probeer hier bijvoorbeeld op te letten als ik fiets. Ik focus me dan echt op mijn omgeving, in plaats van op te gaan in mijn eigen gedachten. Ineens zie je veel meer details. Daarnaast geloof ik stiekem ook wel dat ik een stuk productiever ben, als ik alles stap voor stap aanpak.

Of meerdere dingen tegelijk?

Hoewel ik weet dat ik efficiënter ben als ik één ding tegelijk doe, ligt de verleiding altijd op de loer. Even door Instagram scrollen terwijl ik een serie aan het kijken ben. Alvast dat Whatsappje beantwoorden als ik er toch al door afgeleid raak. Soms geeft het me een goed gevoel om meerdere dingen tegelijk te doen, het gevoel alsof ik overal bovenop zit. Terwijl het me dus uiteindelijk alleen maar meer tijd kost. En meer energie, want eigenlijk ben ik de helft van de tijd afgeleid. Een lastig dilemma! Herkenbaar?

Verwachtingen van anderen

Ik weet niet hoe gefocust mensen 50 jaar geleden waren, maar ik heb het idee dat we steeds meer van elkaar verwachten. Zeker sinds de opkomst van smartphones willen we altijd bereikbaar zijn. En als iemand een tijdje niet reageert op een bericht vinden we dat gek. Op je werk word je misschien gestoord door collega’s die meteen antwoord willen op hun vraag. Terwijl we een praatje maken met iemand denken we aan alles dat we nog moeten doen. Alles om ons heen gaat steeds sneller en we verwachten van onszelf (en elkaar) dat we daarin mee kunnen gaan. Maar wil ik dat eigenlijk wel?

Discipline

Ik merk dat ik het soms lastig vind mezelf van alle prikkels om me heen af te sluiten. Hoewel multitasken me op de korte termijn een goed gevoel kan geven, voel ik me het beste als ik de dingen (rustig) één voor één kan doen. Ik denk dat het vooral een kwestie is van discipline en mezelf aanleren rust te nemen. Mijn telefoon buiten handbereik leggen als ik een film kijk. De pop-up meldingen van mijn e-mails uitzetten. Lijstjes maken.

Misschien maak ik het mezelf wel te moeilijk en denk ik er teveel over na, maar ik vind dit soms best een dilemma! De ene dag denk ik ‘Ja, lekker veel tegelijk doen’ en de dag daarna ‘Pfff, even rustig aan’. Ik ben benieuwd of jullie je hier ook in herkennen. Of voel jij je juist beter als je kan multitasken, en krijg je de kriebels van één ding tegelijk?

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.