Column: Reizen in de spits, samen of alleen?

Bron

Soms kan reizen met de trein heerlijk zijn. Eindelijk tijd om een boek te lezen of om in gedachten de dag door te nemen, terwijl het landschap aan me voorbij zoeft. In de spits is dit toch net iets anders. We zijn sardientjes in een blik, maar toch ook alleen.

Ik vind de spits in de trein een bijzonder fenomeen. Er bevinden zich meer mensen dan prettig is in je persoonlijke comfort zone. Met z’n allen staan we opeengepakt, maar eigenlijk is er helemaal geen sprake van een ‘samen’. Iedereen staart een beetje voor zich uit – of in een telefoon. Hoe kunnen zoveel mensen bij elkaar zo weinig interactie hebben?

Als ik eerlijk ben dan moet ik toegeven dat ik zelf vaak niet veel beter ben. Als ik een beetje om me heen kijk voelt het net alsof ik mensen aan het observeren ben – wat ik stiekem ook doe. Zonde eigenlijk, want hoeveel leuke gesprekken zouden we niet kunnen hebben? De paar keer dat iemand een gesprekje met mij aanknoopte vond ik dat hartstikke leuk. Vooral omdat je allerlei soorten mensen tegenkomt die de wereld misschien weer net op een andere manier bekijken.

Voor mij staat dit reizen in het OV symbool voor de samenleving van vandaag. Via internet zijn we allemaal verbonden, maar aan het echte contact ontbreekt het vaak. Misschien komt het omdat ik in de Randstad woon. Ik zou de drukte van de stad niet willen missen, maar het ‘ons-kent-ons’ gevoel lijkt me soms ook wel erg gezellig.

Laten we allemaal een klein stapje zetten om de wereld weer een beetje socialer te maken. Als ik het zo opschrijf klinkt het wel erg idealistisch. Maar iedere stap is er één in de goede richting! Ik ga in ieder geval beginnen door mijn medereizigers een goedemorgen te wensen en vriendelijk te lachen als we per ongeluk oogcontact maken. Doen jullie met me mee?


Bij het schrijven van dit artikel moest ik ineens weer denken aan bovenstaand filmpje. Waarschijnlijk kennen veel van jullie hem al. Het zet mij in ieder geval aan het denken.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.