De ‘Big Five’ in je persoonlijkheid

Nee, vandaag ga ik het niet hebben over wilde dieren op safari, maar over jou! In dit artikel wil ik je wat meer uitleggen over een andere Big Five. Je persoonlijkheid is namelijk op te delen in vijf grote kenmerken. Hoe zit jij in elkaar?

Je persoonlijkheid meten?!

Ieder persoon is natuurlijk uniek. We hebben allemaal onze kenmerken. Hoe vaak zeggen we niet ‘Oh, dat is nou typisch een actie voor mij’? Toch willen onderzoekers alles graag precies kunnen meten. Zelfs hoe je persoonlijkheid in elkaar zit. Een manier waarop dit veel wordt gedaan is met de Big Five. Dit model bestaat uit (je raadt het al) vijf factoren. Namelijk:

  • Extraversie vs. Introversie (extraversion vs. introversion)
  • Mildheid vs. Bazigheid (agreeableness)
  • Ordelijkheid vs. Wanordelijkheid (conscientiousness)
  • Emotionele stabiliteit vs. Instabiliteit (neuroticism)
  • Intellectuele autonomie vs. Niet-autonoom (openness to experience)

Tussen haakjes zie je de Engelse benamingen, dit model wordt namelijk overal ter wereld gebruikt. Naast dat het toegepast kan worden in allerlei culturen, worden deze factoren ook onderscheiden in alle leeftijden. Ze komen zowel naar voren als mensen over zichzelf nadenken als wanneer ze vragen beantwoorden over anderen in hun omgeving. Deze vijf factoren belichten allemaal een uniek deel van je persoonlijkheid zonder met elkaar te overlappen. Best knap dat ze dat kunnen bedenken, toch?!

Extraversie vs. Introversie

Eerder schreef ik al een artikel over het verschil tussen extraverte en introverte mensen. Dit is een belangrijk deel van je persoonlijkheid. Extraverte mensen halen hun energie uit actief bezig zijn met anderen om hen heen, zijn assertief en praten veel. Introverte mensen daarentegen zijn rustiger en zelfstandiger.

 Mildheid vs. Bazigheid

Dit onderdeel van je persoonlijkheid gaat er vooral om hoe je met anderen omgaan. Mensen die hier hoog op scoren hebben een behoefte aan harmonie en vinden het belangrijk goede relaties te hebben. Ze zijn vrijgevig en stellen de wensen van anderen vaak voor die van henzelf. Mensen die lager scoren zijn eerder sceptisch over anderen en stellen hun eigen belang voorop. Wat beter is, hangt natuurlijk af van de situatie. Als je altijd harmonie wil creëren, zul je misschien nooit je eigen doelen bereiken. Maar als je alleen maar aan jezelf denkt, zullen anderen daar niet blij mee zijn.

Ordelijkheid vs. Wanordelijkheid

Bij ordelijkheid moet je vooral denken over de controle die je hebt over jezelf. In hoeverre ben je gedisciplineerd en gedraag je je verantwoordelijk? Ben je bijvoorbeeld overal op voorbereid en volg je een strakke planning, of is je leven een chaos? De meeste mensen hebben hier wel een bepaalde voorkeur in. Zo houd ik me bijvoorbeeld echt niet altijd aan mijn planning, maar weet ik wel dat ik me eigenlijk veel beter voel als ik dat wel doe.

Emotionele stabiliteit vs. Instabiliteit

Voor sommige mensen zijn hun emoties een achtbaan. Het ene moment voel je je nog prima, maar er hoeft maar iets kleins te gebeuren en door de stress schiet je in tranen. Terwijl een ander in precies dezelfde situatie heel rustig kan reageren. Dit gedeelte van je persoonlijkheid bepaalt in hoeverre je gevoelig bent voor (negatieve) emoties en stress. Het is goed om van jezelf te weten aan welke kant van de schaal jij zit. Als je je dan een keer heel rot voelt, kun je het hopelijk voor jezelf relativeren.

Intellectuele autonomie vs. Niet-autonoom

De laatste factor is moeilijk samen te vatten. Het beschrijft in hoeverre je open staat voor nieuwe ervaringen, creativiteit en fantasie. Mensen die hier hoog op scoren staan meer in contact met hun emoties en hebben vaak een unieke visie op het leven. Mensen die lager scoren houden van traditie en duidelijkheid.

Veranderingen in je persoonlijkheid

Uit onderzoek is gebleken dat deze persoonlijkheidstrekken voor het grootste gedeelte hetzelfde blijven tijdens je volwassen leven. Wel hebben bepaalde belangrijke gebeurtenissen in je leven een invloed op hoe jij jezelf ontwikkelt. Ik denk dat je in de basis een aanleg hebt voor kenmerkende persoonlijkheidstrekken, maar dat je jezelf wel dingen aan kan leren. Bijvoorbeeld door er bewust voor te kiezen meer open te staan voor alternatieve denkbeelden. Of door om te leren gaan met je stemmingswisselingen.

Ik hoop dat dit model jullie meer inzicht kan geven in hoe jouw persoonlijkheid in elkaar steekt!

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3.

Misschien vind je dit ook leuk

5 reacties

  1. Wat interessant om hier wat meer achtergrondkennis over te lezen! Ik ben zelf altijd vrij introvert, mild en houd van plannen en inmiddels weet ik dit ook goed van mezelf, waardoor ik daar in bepaalde situaties goed mee om kan gaan en het op de juiste manier kan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.