De cultuur op school kan pesten voorkomen

Bron

Helaas wordt er een grote groep mensen gepest tijdens hun schooltijd. Dat is sowieso heel vervelend op het moment zelf. Daarnaast kun je er ook jaren later nog last van hebben. Wat zou het fijn zijn als we hier met z’n allen iets aan kunnen veranderen. Maar waar zou die verandering dan moeten plaatsvinden? Bij de ouders, leraren, of leerlingen? Het blijft lastig. Recent onderzoek heeft laten zien dat de algehele cultuur op school ervoor kan zorgen dat er minder wordt gepest.

Ik kwam een onderzoek tegen van de University of California en de University of Nebraska. In hun artikel bekeken ze allerlei eerder onderzoek dat is gedaan naar dit onderwerp. Hiermee kwamen ze uit op de rode draad: Het gaat niet om het aanpakken van individuen, maar om de algehele schoolcultuur.

Bron

Schoolcultuur

Wat zorgt er nou voor dat er een goede cultuur heerst op school? Allereerst is het belangrijk dat de relaties tussen leerlingen onder elkaar en  met leraren goed zijn. Daarnaast moeten het overgrote deel van de mensen negatief staan tegenover pestgedrag. Dit moet dus niet ‘cool’ zijn, zoals het nu vaak wordt gezien, maar juist worden afgekeurd. Als iedereen zich op deze gedraagt, ontstaat er een bepaalde cultuur op school. Als de cultuur eenmaal bepaald is, weet iedereen welk gedrag er ‘normaal’ is. De meeste mensen zullen zich daar dan ook aan willen houden. Omgekeerd geldt dit ook. Op scholen waar al veel wordt gepest, is dit juist onderdeel van de cultuur geworden. Het is dan misschien meer een kwestie van overleven geworden. Hierdoor kan het ‘normaal’ worden om een ander te pesten, zodat je in ieder geval zelf niet gepest wordt.

Hoe ontstaat er een goede cultuur?

We willen er dus voor zorgen dat de cultuur op school positief is. De onderzoekers hebben gekeken hoe deze cultuur kan ontstaan. Aan het gedrag van de leerlingen kan de school in de eerste instantie niet zoveel veranderen. Wel kan het schoolpersoneel modelgedrag gaan vertonen. Dit is dus bijvoorbeeld extra zorgzaam en attent zijn. Als leraren leerlingen op de juiste manier benaderen, is de kans groter dat zij dit over gaan nemen. Dit geldt ook voor de communicatie tussen leraren onderling.

Daarnaast zouden scholen meer aandacht moeten besteden aan de kennis over pesten. Leerlingen moeten zich ervan bewust worden dat dit gebeurt en welke effecten het heeft op medeleerlingen. Het gaat hierbij niet alleen om kennis, maar ook om het juiste handelen zodra iemand wordt gepest. Vaak wordt hier niet serieus mee omgegaan. De onderzoekers stellen dat de schoolregels strenger toegepast zouden moeten worden in plaats van het probleem onder de tafel te schuiven.

Bron

Verandering

Het is natuurlijk heel moeilijk om de cultuur te veranderen. Dit gebeurt dan ook niet van de ene op de andere dag. Wel is het met veranderingen vaak zo: Aarzelend zetten een paar mensen de verandering in gang, waarna de grote groep volgt. Ook is het al een stuk makkelijker als je niet alleen bent. Als je zelf gepest wordt, is het dus altijd belangrijk om er met iemand over te praten. Dit kan een leraar zijn of een vriend(in). Samen wordt de stap al kleiner om tegen de pesters in te gaan. Ook wanneer je ziet dat iemand anders gepest wordt, kan het eng zijn om hier in je eentje wat van te zeggen. Bundel dus je krachten en praat erover. Iedere stap is er één!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.