De sportschool is goed voor je geheugen

Bron

We weten allemaal wel dat sport goed is voor je lichaam. Ook heb ik al eens verteld dat we blij worden van sporten. Maar wat ik nog niet wist, is dat je geheugen er ook nog eens beter van gaat werken. Ik kwam een onderzoek tegen waaruit bleek dat je geheugen beter werkt als je gaat sporten. En hiervoor hoef je geen wekenlang te trainen, het werkt meteen!


Hoe zag het onderzoek eruit?

Onderzoekers van de Georgia Tech University hebben dit effect ontdekt. De deelnemers aan het onderzoek kregen 90 foto’s te zien. Een deel van de foto’s waren positief (bijvoorbeeld lachende kinderen), een deel negatief (bijvoorbeeld gewonde lichamen) en een deel neutraal (bijvoorbeeld een klok). Terwijl de deelnemers naar deze foto’s keken, werd hen niet specifiek gevraagd ze te onthouden.

Daarna was het tijd voor het sporten. Het sporten gebeurde met een machine met gewichten, die je met je been kon bewegen. Hier werden de deelnemers in twee groepen verdeeld. Het ene deel moest op eigen kracht de machine 50 keer bewegen. Het andere deel ging ook bij de machine zitten, maar bij hen bewogen de gewichten vanzelf. Daarna gingen ze weer naar huis.

En, werkte het?

Twee dagen later kwamen de deelnemers terug naar het laboratorium. Nu kregen ze 180 foto’s te zien. Het waren de 90 die zij twee dagen eerder zagen, plus 90 nieuwe. Hen werd gevraagd welke foto’s ze herkenden. De groep die op eigen kracht de machine had bewogen (en dus had gesport), herinnerde 60% van de foto’s. De groep die niet had gesport herinnerde zich 50%. Hieruit concluderen de onderzoekers dat je met een kleine inspanning toch al een verschil kan zien.

Hoe kan dat?

Er zijn verschillende verklaringen te geven voor dit effect. Uit eerder onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat we dingen beter onthouden als ons lichaam in een stress-reactie zit. Dit is ook wat er gebeurt als je lichamelijk bezig bent. In dit onderzoek vonden ze dat het waarschijnlijk te maken heeft met bepaalde hormonen die vrijkomen tijdens het sporten.

Bron

Wat hebben we hieraan?

Allemaal leuk en aardig, maar zo’n machine hebben we thuis niet. Wat net zo goed kan werken is het doen van squats. Het kan dus de moeite waard zijn om ’s avonds wat squats te doen, als je de hele dag hebt geleerd voor een tentamen. Ook kan dit soort onderzoek effect hebben voor ouderen. Als een klein beetje beweging al goed is voor je geheugen, kan dit hen heel erg helpen.

Tot slot nog een video waarin de onderzoekster, Lisa Weinberg, uitleg geeft:

Klik hier als je de video niet kunt zien.

Bron

Misschien vind je dit ook leuk