Documentaire: Food, Inc.

Bron

Nietsvermoedend ging ik vorige week voor de televisie zitten. Wat ik zag was een aflevering van Keuringsdienst van Waarde over plofkippen. Van huis uit eet ik bijna iedere dag een stukje vlees, maar hier schrok ik toch wel van. Ik wilde meer weten over waar ons voedsel nou eigenlijk vandaan komt. De eerste documentaire die ik tegen kwam was Food, Inc. Nadat ik deze documentaire heb gezien ben ik meer (kritischer) gaan nadenken over het eten van vlees.

Waar gaat het over?

Food, Inc. is een Amerikaanse documentaire uit 2008. De makers werpen een kritische blik op de voedselindustrie in Amerika. De laatste 50 jaar is die enorm gemechaniseerd. Er moet steeds meer voedsel gemaakt worden om alle supermarkten te kunnen voorzien. Als consumenten weten we eigenlijk niet meer waar ons eten vandaan komt. Wel willen we zo veel mogelijk keus hebben en het hele jaar door verse groente/fruit eten. Naast deze groeiende vraag, komen er steeds meer grote spelers op de markt. In plaats van de plaatselijke boer zijn miljoenenbedrijven verantwoordelijk voor de productie van ons eten. Waarschijnlijk is het in Amerika een stuk extremer dan in Nederland, maar toch denk ik dat er ook bij ons van alles aan de hand is.

Fastfood vs. een krop sla

Wat mij enorm is bijgebleven van de documentaire (naast het dierenleed) is de opkomst van het fastfood. Arme gezinnen kopen een hamburgermenu in plaats van een krop sla, omdat het simpelweg goedkoper is. Hoe krom is dat? Wederom is dit vooral een probleem in Amerika. Maar toch merken we ook in Nederland dat steeds meer mensen overgewicht krijgen. Ten eerste moeten we zelf bewust omgaan met ons eten, maar ten tweede moet het natuurlijk wel te betalen zijn! Eigenlijk vind ik dat de overheid hier ook een rol in zou moeten spelen.

Dierenleed

Ik noemde het net al even: In de documentaire is veel dierenleed te zien. En daarom begin ik me aardig schuldig te voelen als er een stuk kip op mijn bord ligt. Ik wist wel dat ons vlees uit de fabriek komt, maar om het zo op beeld te zien is toch wel even wat anders. Als een dier een fijn leven op de boerderij heeft gehad kan ik er nog wel mee leven. Maar al die massaproductie, daar wil ik eigenlijk niet meer aan meedoen.

Naast het leed worden de dieren ook nog eens genetisch gemanipuleerd en volgestopt met medicijnen. De makers van Food, Inc. zetten dit op een erg negatieve manier neer. Op zich heb ik er nog wel vertrouwen in dat er in Nederland regels zijn om de veiligheid van ons voedsel te bewaren. Aan de andere kant zullen de fabrikanten hier net zo goed op zo veel mogelijk winst uit zijn.

Wat ik ervan geleerd heb

Voordat ik naar Food, Inc. keek was ik een beetje naïef. Ik wist niet zo goed waar mijn eten vandaan kwam en het maakte me ook eigenlijk niet zo heel veel uit. Nu is de documentaire wel erg negatief en moet je sommige dingen met een korreltje zout nemen, maar het heeft me wel aan het denken gezet. Ik ben meer aan het nadenken over mijn eigen gezondheid en het dierenleed. Daarnaast zullen we toch nog een aantal jaren op deze wereld door moeten leven. Ik betwijfel of we dit op deze manier volhouden.

Ik voel me niet ineens een wereldverbeteraar, maar ga wel echt proberen minder vlees te eten en meer biologische producten te kopen. Als we allemaal ons steentje bijdragen kan het in ieder geval geen kwaad, toch? Als je ook geïnteresseerd bent in dit onderwerp en de documentaire nog niet gezien hebt, kan ik het je zeker aanraden.

Bekijk de trailer

Misschien vind je dit ook leuk

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.