Documentaire: The secret life of the manic depressive

Bron

In mijn studie heb ik veel gelezen over allerlei psychische stoornissen. Interessant, maar wel erg theoretisch. Hoe is het nu écht om hiermee te moeten leven? Zo ook met manische depressie, oftewel een bipolaire stoornis. Ik heb uit de boekjes geleerd wat de ‘criteria’ zijn om aan de stoornis te voldoen. Maar in de documentaire ‘The secret life of the manic depressive’ ging het pas echt een beetje voor me leven.

Stephen Fry

De documentaire is gemaakt door Engelse komiek en presentator Stephen Fry, die zelf ook lijdt aan een bipolaire stoornis. Hij heeft hier al jaren last van. Aan de ene kant is het verschrikkelijk om je zo depressief te voelen, maar aan de andere kant zou hij de manische periodes ook niet willen missen. Als hij niet zo boordevol energie en enthousiasme was geweest, was zijn carrière misschien ook heel anders gelopen.

In deze twee uur durende documentaire gaat Stephen Fry bij lotgenoten. Dit zijn bekende sterren, zoals Robbie Williams. Maar ook ‘gewone’ mensen die al jarenlang met de ziekte proberen te leven. Daarnaast leert hij meer over zichzelf. Zo gaat hij bijvoorbeeld langs een psycholoog die kijkt hoeveel last hij nu van de ziekte heeft. Ik vond het heel interessant om deze verschillende ervaringen te zien. Het is moeilijk voor te stellen wat voor impact het op iemands leven heeft. Maar na het kijken van deze documentaire kan ik het wel iets beter begrijpen.

Bekijk de documentaire via YouTube:


Klik hier als je de video niet kunt zien.

Wat is een manische depressie?

Officieel noemen we een manische depressie een bipolaire stoornis. Deze stoornis is onder te verdelen in twee types. Bij type 1 heeft iemand last van manische en depressieve periodes. Bij type 2 gaat het om hypomane periodes, deze zijn dus iets minder heftig. Ongeveer 2% van de bevolking krijgt hiermee te maken. Anders dan bij een depressie, gaat het hier om periodes die elkaar blijven afwisselen.

Een manische periode wordt gekenmerkt door een verandering in de stemming. Deze kan heel opgewekt of heel prikkelbaar worden. Daarnaast hebben mensen met een manie bijvoorbeeld last van grootheidsideeën (dat ze boven anderen staan), minder behoefte aan slaap en heel impulsief zijn. Hier kan je later last van krijgen, bijvoorbeeld als je 10.000 euro schuld hebt gemaakt. Als iemand wel een verschil in de stemming heeft maar de symptomen minder heftig zijn, spreken we van een hypomanie. Dit heeft vaak een stuk minder impact op het dagelijks leven.

Bron

De manische periodes worden afgewisseld met depressies. Soms kan deze wisseling heel snel gaan. Het kan ook zijn dat iemand tussendoor een tijd ‘neutraal’ is. In een depressie voelt iemand zich heel somber, heeft geen interesse in plezierige activiteiten en bijvoorbeeld gevoelens van waardeloosheid en schuld. Het kan zijn dat een depressieve periode in een stroomversnelling raakt na de manie. Als iemand zich beseft wat hij allemaal voor impulsieve dingen heeft gedaan, kan die realisatie ervoor zorgen dat hij nog sneller somber wordt.

Mocht je deze symptomen bij jezelf herkennen dan is het altijd belangrijk om naar de huisarts te gaan. Iedereen voelt zich wel eens heel enthousiast of zit een weekje in een dip. Maar als je er echt last van hebt is het fijn hier hulp bij te zoeken. Op deze website kun je meer lezen over de bipolaire stoornissen.

Misschien vind je dit ook leuk

1 reactie

  1. Ik ken iemand die bipolair is. We waren ooit klasgenoten en later kwamen elkaar regelmatig tegen bij de psych. Zij vanwege haar bipolaire stoornis, ik vanwege mijn depressie (dysthyme stoornis). Zij is echt een onwijs leuke meid, eigenlijk ken ik alleen haar manie kant. Maar dat maakt haar wel bijzonder. Hoe moeilijk het ook is, ze is een ‘lekker gek’ mens. Met haar zal je je nooit vervelen. Vanuit mijn ervaringen met depressies vind ik het heel moeilijk om voor te stellen hoe een manie is. Mijn depressie is chronisch, ik ben zelden in neutraal gebied. Laat staan een manie. Het brein is een mysterie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.