DWDD University: Het brein

Vandaag wil ik een hele leuke brein-tv met jullie delen. Niet mijn eigen video’s, maar op de echte televisie!

Niks gaat vanzelf

Erik Scherder begint zijn verhaal met een hele bijzondere uitspraak: ‘Je wordt wakker’. Bijzonder? De hele zaal blijft stil. Tot hij meer uit gaat leggen over ons brein. Het voelt allemaal heel normaal. Wakker worden, opstaan, ademen, praten. Maar zo normaal is dat eigenlijk niet. Niks gaat vanzelf en het is een wonder dat je brein dit allemaal voor je regelt. 100 miljard zenuwcellen zijn hard aan het werk zodat wij ons leven kunnen leiden.

Soms werkt het niet

Helaas gaat er ook wel eens iets mis. Na een ongeluk of hersenbloeding treedt er vaak schade op. In de afleveringen wordt ook hier aandacht aan besteed. Het is erg confronterend om te zien welke invloed hersenschade heeft op iemands leven. Zowel lichamelijk, omdat je bijvoorbeeld moeilijk kan bewegen, als geestelijk, omdat je persoonlijkheid verandert.

Enthousiast en makkelijk te begrijpen

Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik van deze afleveringen moest verwachten. Natuurlijk sprak het onderwerp me aan. Maar een college volgen? Dat was nou niet mijn grootste hobby. Erik Scherder, die in het dagelijks leven werkt aan de VU in Amsterdam als hoofd van de afdeling neuropsychologie, heeft me echt positief verrast. Hij vertelt zijn verhaal enorm enthousiast en is een bevlogen onderzoeker. Daarnaast vond ik het heel makkelijk te volgen, ook als je nog niks over de hersenen weet. Naast de theorie laat hij ook verhalen van echte mensen zien en doet hij experimenten, genoeg afwisseling dus!

De aanknop, doorbloeding en geheugen

Zoals ik al zei bestaat deze serie uit drie afleveringen. Aflevering één ging over de ‘aanknop’ van de hersenen, waarin de basisfuncties van je hersenen worden uitgelegd. Aflevering twee was gericht op de doorbloeding en aflevering drie gaat over je geheugen.

De laatste aflevering wordt morgen, 14 mei, om 20.30uur op NPO 1 uitgezonden. Wil je de andere afleveringen ook terugkijken? Dat kan via NPO gemist.

Bron afbeelding: 1.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

  1. jaaa, ik hoopte al dat je het had gezien! Erik Scherder heeft ook een aantal korte colleges gegeven bij de Universiteit van Nederland (zijn te vinden via youtube en de site).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.