Een goede leider of een goede vriend?

We willen natuurlijk het liefst omgaan met mensen die ons een goed gevoel geven. Maar het verschilt per situatie wat ons nou precies een goed gevoel geeft. In de ene situatie heb je een leider nodig, terwijl je op andere momenten op zoek bent naar een vriend. En welke persoonlijkheden zoeken we dan op? Ook dat verschilt per situatie.

We zoeken een dominante leider…

Als we in een moeilijke situatie zitten en het even niet meer weten, zoeken de meeste mensen steun bij iemand anders. Even je hart luchten en om advies vragen. Hoewel het fijn is om steun te vinden bij vrienden, is uit onderzoek gebleken dat we in lastige situaties vooral op zoek zijn naar een leider. Iemand die je laat zien welke kant je op moet gaan. Die beslissingen voor je maakt en een tikkeltje dominant is.

Deelnemers aan een onderzoek van de Deense Aarhus universiteit hadden een voorkeur voor dominante, mannelijke leiders. Deze voorkeur groeit vooral als we een conflict hebben met anderen. Ook zien we dit terug in de politiek. De verklaring van de onderzoekers is dat we iemand zoeken die ons kan helpen ‘de vijand’ te verslaan. In deze situaties nemen we zelf dus liever de rol van volger.

… Maar geen dominante vrienden

In vriendschappen ligt deze rolverdeling iets anders. Als je nieuwe vrienden maakt laat je meer van jezelf zien, stel je je kwetsbaar op en ontstaat er (als het goed is) een diepgaande band. Hierbij gaan we juist liever om met iemand die minder dominant is, daar kunnen we namelijk veel eerder door gekwetst worden. Het is dan belangrijker dat iemand betrouwbaar is voor de lange termijn. Als iemand te dominant is schrikt dat ons juist af vrienden met diegene te worden.

Aan jou de keus: welke houding neem je aan?

Dezelfde persoon kan dus misschien wel een hele goede leider zijn, maar geen potentiële vriend. Of andersom. Het hangt van de situatie af wat we van iemand verwachten. Eigenlijk is dit geen verrassing, als ik het zo op een rijtje zet. Het klinkt allemaal vrij logisch. Maar deze informatie kan je wel helpen te bepalen welke houding jij zelf aanneemt.

Kom je iemand tegen die met een probleem zit? Het is dan beter om de leiding te nemen, je wat harder op te stellen en voor een oplossing te zorgen. Diegene is daar meer mee geholpen dan met alleen een luisterend oor. Maar wil je nieuwe vrienden maken, dan kun je beter wat rustiger aan doen. Ben je het niet helemaal eens met wat diegene zegt, brandt hem dan niet meteen af maar nuanceer je eigen mening een beetje.

Iedere persoon heeft zijn eigen natuurlijke houding. De één is van zichzelf meer dominant dan de ander. Maar dat betekent niet dat je je niet aan kunt passen aan de situatie! Hou in je achterhoofd wat de andere persoon van je verwacht en kies: Ben ik vandaag een leider of een vriend?

Bron afbeeldingen: 1, 2.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.