Het effect van geuren op onze emoties

Bron

Laatst, toen ik ging hardlopen, liep ik langs een bosje lavendel en ik dacht ‘nah, dit hoort helemaal niet bij sporten!’. Lavendel is een rustgevende geur, terwijl citrusgeuren ons juist wakker maken. Ik vroeg me af waarom geuren dit effect hebben op onze energie en emoties dus heb ik het voor jullie (en mezelf) uitgezocht. Daarnaast vond ik een aantal geuren die je productiviteit verhogen.

Reukorgaan

Onze neus bevat wel 30 miljoen reukcellen, waarmee we 10.000 geuren kunnen onderscheiden. Die cellen geven een seintje door aan het limbisch systeem. Dit onderdeel van je hersenen is verantwoordelijk voor geur, maar ook (onder andere) voor emotie en lange termijn geheugen. De geur die je ruikt wordt dus ook meteen gekoppeld aan eerdere ervaringen waarbij dezelfde geur aanwezig was. Tot slot wordt de geur verwerkt door je centrale zenuwstelsel

Functie van geuren

Ruiken is een ontzettend belangrijk zintuig. Als je verkouden bent smaakt je eten minder. Dat is jammer, maar vroeger was dit nog veel belangrijker. Je neus kan je namelijk beschermen tegen het eten van bedorven voedsel. Ook kan het waarschuwen voor gevaar (vuur, gas) en helpen met het vinden van voedsel. Daarom is het handig dat een geur die je eerder hebt geroken wordt opgeslagen in je geheugen. Dit wordt het olfactorisch geheugen genoemd.

Bron

Emoties koppelen aan de geur

Naast dat we de geur op zich onthouden, koppelen we deze ook aan de ervaring. Zo wordt ik al wakker als ik verse koffie ruik. En een bepaalde onomschrijfbare geur doet me aan het huis van mijn opa en oma denken. Al voor onze geboorte worden deze verbindingen gemaakt. Als je moeder bijvoorbeeld veel knoflook at tijdens de zwangerschap, reageer je als baby positief op de geur. Ik weet nu al dat dat met mijn baby gaat gebeuren, haha.

We maken dus niet alleen een objectieve koppeling aan een bepaalde ervaring, maar voelen hier ook een emotie bij. Was het een leuke ervaring of juist niet? De volgende keer dat je de geur ruikt voel je dezelfde emotie.

Geuren die je productiever kunnen maken

Ik kwam hier een interessant lijstje tegen met geuren die je productiever maken:

  • Citroen: Stimuleert concentratie en werkt kalmerend. Deze geur is dus fijn als je gestresst of geïrriteerd bent.
  • Lavendel: Kalmeert emotionele stress en helpt tegen hoofdpijn.
  • Jasmijn: Werkt ook kalmerend, maar helpt daarnaast ook je zelfvertrouwen en optimisme te versterken. Je krijgt er ook nog eens energie van.
  • Rozemarijn: Helpt om dingen in je geheugen op te slaan. Ook krijg je er energie van. Handig dus voor de maandagochtend!
  • Kaneel: Gaat mentale uitputting tegen en stimuleert concentratie en focus. Komt mooi uit dat ik regelmatig kaneel mix door mijn muesli en yoghurt.
  • Pepermunt: Dit geeft je een echte energie kick. Hierdoor gaat je concentratie omhoog en kun je helder nadenken. Fijn!

Bron

Marketing

De verbinding tussen geuren en emoties ontstaat dus vanzelf in je hersenen. Maar, deze verbinding wordt ook gebruikt door bedrijven. Zo wordt er een appeltaart gebakken in een huis dat te koop staat zodat het ‘huiselijk’ voelt. Of ruik je rustgevende geuren in een spa. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er bedrijven zijn die een specifieke geur creëren, die we dan gaan associeren met hun merk. Het is leuk om hier eens bij stil te staan als je door een winkel loopt. Hoe ruikt het hier? Wat willen ze met deze geur bereiken? Zo halen we deze verbindingen iets meer naar ons bewuste.

Misschien vind je dit ook leuk

9 reacties

  1. Gappie leuk artikeltje hoor ga zo door kun je hem de volgende keer gewoon niet schrijven dat zou erg fijn zijn dankuwel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.