Het Stroop-effect


Nee, ik ga het vandaag niet over pannenkoeken met stroop hebben. Het Stroop-effect is een automatisch proces in je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je op bovenstaande afbeelding bij het bovenste gedeelte veel sneller de kleur van de woorden kan noemen dan bij het onderste gedeelte. Hoe komt dat?

Ontstaan van het experiment

Het Stroop-effect is vernoemd naar – hoe kan het ook anders – meneer Stroop. John Ridley Stroop, een Engelse onderzoeker, publiceerde in 1935 een artikel over dit effect. Het onderzoek bestond uit drie experimenten.

– In het eerste kregen de deelnemers de naam van een kleur te zien in zwarte inkt. (GROEN)
– In het tweede experiment was de naam van de kleur gedrukt in een andere kleur dan het woord. (GROEN)
– In de derde ronde kregen ze vierkantjes in een bepaalde kleur te zien. ()

Wat werd er gevonden?

Mensen deden er veel langer over om de kleur van een woord te noemen, als er de naam van een andere kleur geschreven stond. Net zoals op het plaatje bovenaan dit artikel, in het onderste gedeelte. Dus bijvoorbeeld het woord ‘blauw‘ in een rode kleur. Mensen moesten dan ‘rood‘ zeggen, maar waren veel eerder geneigd om ‘blauw‘ te zeggen. Merk je dit zelf ook? Terwijl het noemen van de kleur van het vierkantje in experiment drie wel gewoon snel ging.

Wat betekent dat?

Met dit experiment is vastgesteld dat onze hersenen de betekenis van een woord veel sneller verwerken dan de kleur ervan. Als je ‘blauw‘ ziet denken je hersenen dus meteen aan de betekenis. Ze moeten zichzelf dan weer herstellen om ‘rood‘ te kunnen zeggen. Dit is opvallend, omdat je zou denken dat zoiets simpels als de kleur van een woord zeggen ook een automatisch proces is.

Waar wordt de test voor gebruikt?

Het is alweer bijna 80 jaar dat dit effect voor het eerst werd onderzocht. Het wordt nu nog steeds vaak gebruikt. Met de Stroop-test kunnen we selectieve aandacht en verwerkingssnelheid meten. Het is dus een goede manier om objectief te meten hoe goed je hersenen werken. Met behulp van de test wordt bijvoorbeeld vastgesteld hoe snel je beslissingen kan maken.

Op deze website kun je de Stroop-taak zelf proberen. Merk je een verschil tussen test 1 en test 2?

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.