Hoe werkt je brein: Amygdala

Vorig jaar maakte ik een video waarin ik kort uitleg hoe je brein werkt. Onze hersenen zorgen ervoor dat we onze dagelijkse dingen kunnen doen en ieder hersendeel speelt daarin z’n eigen rol. Best bizar, toch? Zo ontstaan je emoties in de ‘amygdala’, waar ik je in dit artikel wat meer over ga vertellen.

Limbisch systeem

De naam amygdala komt van het Griekse woord amandel, de cellen hebben namelijk de vorm van amandelen. Ze bevinden zich in het diepste gebied in je hersenen en zijn onderdeel van het limbisch systeem. Het limbisch systeem is verantwoordelijk voor je emoties en motivatie. De amygdala speelt daarbij de grootste rol in het ontstaan van emoties.

Hersenscans en hartkloppingen

Hoe zijn ze er nou achter gekomen waar je emoties ontstaan? Er is veel onderzoek gedaan met hersenscans. Daarbij werd gekeken welk deel van de hersenen actief werd, op het moment dat mensen een emotie voelden. Deze activering is het makkelijkst te meten bij angst. Angst is namelijk de emotie die de sterkste lichamelijke reactie met zich meebrengt. Misschien herken je dit bij jezelf ook wel. Als je blij of bedroefd bent merk je niet zo snel een verschil in je lichaam, maar wanneer je bang wordt gaat je hart sneller kloppen en begin je te zweten. Dit zie je terug in je hersenen.

Aangeboren en aangeleerde emoties

Al vanaf je geboorte kun je emoties ervaren. Zo kan een baby al ergens van schrikken en zijn ogen dichtknijpen als angstreactie. Andere emoties leer je aan door ervaring. Bijvoorbeeld als je een paar keer bent afgesneden in het verkeer, waarna je de volgende dag al geïrriteerd in de auto stapt ‘omdat het vast nog een keer zal gebeuren’. Uit onderzoek is gebleken dat mensen bij wie de amygdala beschadigd is, minder goed deze emotionele reacties kunnen aanleren. Je amygdala blijft dus gedurende je hele leven bijleren.

Goed en fout

Naast de basisemoties (blij, boos, bedroefd, bang en beschaamd) is de amygdala ook actief bij het beoordelen van andere mensen. Dat blijkt uit het volgende experiment:

Mensen worden gevraagd om bekende personen te evalueren als zijnde ‘goed’ of ‘slecht’. Wanneer gevraagd wordt om te zeggen hoe ‘slecht’ een bepaald persoon is, dan wordt de amygdala actief bij het zien van een persoon die over het algemeen als slecht wordt gezien (dus bijvoorbeeld bij het zien van een plaatje van Hitler). Wanneer gevraagd wordt om te zeggen hoe ‘goed’ iemand is, wordt de amygdala niet actief bij het zien van een slecht persoon, maar wel bij het zien van een goed persoon (bijvoorbeeld bij het zien van een popster).” (bron)

Leven zonder emoties?

Kan je je voorstellen hoe het zou zijn, om te leven zonder emoties? Ik denk dat de wereld er dan heel anders (een stuk minder leuk) uit zou zien. Gelukkig hebben we de amygdala! We zouden er niet zonder kunnen.

Wil je nog meer weten? In deze video legt professor Joseph Ledoux van de New York University in vijf minuten uit hoe de amygdala in elkaar zit.

Bron afbeeldingen: 1, 2.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

  1. Hoe stelt u zich voor, hoe gelaatstrekken het Emfatische geheugen helpen bij het bijstellen van,verkeerd beoordeelde,eerdere conclusies getrokken waarden van het brein bijstellen?

  2. Is het mogelijk dat wanneer iemand opgroeid en gedurende zijn ontwikkeling, doormiddel van nurture en traumatische gebeurtenissen, agressiever wordt, dat zijn amygdala groter wordt? En dat hij daardoor sneller agressief wordt? Of is het aangeboren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.