Ieder teamlid heeft zijn eigen rol

Bron

Als je in een team werkt neemt iedereen vaak een bepaalde rol op zich. Zo kan de ene persoon bijvoorbeeld zorgen voor de creatieve ideeën, terwijl een ander misschien juist goed de planning bij kan houden. Deze rolverdeling gaat vaak vanzelf en het hangt er maar net vanaf wat jouw persoonlijke voorkeur is. Er zijn veel modellen die deze rollen in kaart brengen. In dit artikel vertel ik jullie meer over de Belbin-teamrollen.

Wat zijn teamrollen?

De rol die jij aanneemt zegt niet zo zeer iets over je persoonlijkheid, maar vooral over jouw voorkeur in gedrag. Het gaat dan vooral om teams op het werk of bij je studie, als je samen aan een project werkt. Hou jij van samenwerken of doe je het liever alleen? Neem je de leiding of wacht je af?

Bron

Waarom willen we dit weten?

Het is handig om te weten welke rol teamleden op zich nemen. Hierdoor zie je wat de sterke en zwakke kanten van het team zijn. Als bijvoorbeeld iedereen graag creatief bezig is maar er niemand is die zorgt dat de deadlines gehaald worden, kun je in de problemen komen. Op deze manier kun je dus zien welke rollen (en dus welke personen) je nodig hebt om het perfecte team te vormen.

Welke rollen zijn er?

In het model van Belbin wordt onderscheid gemaakt in 9 verschillende rollen. Ik ben benieuwd in welke jij je het meeste herkent!

 • Plant: Goed in het bedenken van creatieve oplossingen voor problemen. Wel is dit misschien niet altijd even praktisch en kan hij de deadlines uit het oog verliezen.
 • Monitor: Deze persoon is minder creatief, maar juist heel analytisch. Alles wordt tot op de bodem uitgezocht. Hij houdt de strategie van het team goed in de gaten.
 • Voorzitter: Dit is de leider van het team. Hij houdt in de gaten wat iedereen wil en probeert hier een middenweg in te vinden. Het gaat hierbij dus vooral om het coördineren van de voortgang en zien waar anderen goed in zijn.
 • Brononderzoeker: Je team moet alles zelf op orde hebben, maar het contact met de buitenwereld is natuurlijk ook belangrijk. Dit netwerken is het werk van de brononderzoeker.
 • Uitvoerder: Hij zorgt ervoor dat de plannen worden omgezet in concrete taken. Dit gaat dus meer om praktische zaken. Heldere afspraken zijn belangrijk om goed samen te kunnen werken.
 • Afronder: Mensen die deze rol op zich nemen zijn niet gericht op het maken van nieuwe plannen, maar zijn juist heel erg gericht op de uitvoering ervan. Ze houden in de gaten wat er fout kan gaan en zijn perfectionistisch.
 • Groepswerker: Dit is iemand die niet per se let op de doelen van het team, maar vooral op de verbinding tussen de teamleden. Dit is een gevoelig en sociaal persoon die het vooral belangrijk vindt om goed samen te werken.
 • Vormer: De vormer is enthousiast en zet anderen aan tot werken. Hij is ondernemend en wil zoveel mogelijk presteren.
 • Specialist: Tot slot hebben we nog de specialist. Deze persoon werkt liever alleen en in stilte. Hij is rustig, maar heeft wel een heleboel informatie over het onderwerp waar iedereen aan werkt.

Bron

Ik heb de test zelf een keer mogen invullen voor mijn studie. Toen kwam eruit dat ik vooral een Voorzitter en een Afronder was. Ik denk dat je rol per team kan verschillen, maar dat je altijd wel een persoonlijke voorkeur hebt. Zo vind ik het bijvoorbeeld sowieso fijn om het overzicht te houden en zal ik minder snel met de meest creatieve ideeën komen.

Ik ben benieuwd welke rol jouw favoriet is!

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

 1. Als team zijn we enkele jaren geleden uitgebreid getest op de belbin teamrollen aangezien teamrollen niet alleen door je eigen interesses en vaardigheden bepaald worden maar vooral door de specifieke setting en samenwerkingen in je eigen team. Zo kun je een andere teamrol aannemen in je vrijwilligerswerk dan dat je hebt op kantoor.

  Mijn dominante teamrollen bleken voorzitter en brononderzoeker te zijn. Voorzitter had ik zelf niet verwacht bijv maar ik kan heel slecht tegen zinloos overleggen en dan neem ik de rol dus toch op me. Grappig hoe dat toch werkt 🙂

  1. Leuk dat je de test hebt gedaan! Ik had bij mezelf ook niet verwacht dat ik een Voorzitter zou zijn.. Maar ik herken me ook wel in het ‘niet tegen zinloos overleggen kunnen’ 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.