Iemand beïnvloeden met je emoties?!

We leven in een wereld waarin we voortdurend beïnvloed worden, zowel bewust als onbewust. Mensen proberen je iets wijs te maken. Of je ziet een mooie reclame op televisie en wil het product meteen kopen. Maar wist je dat we ook beïnvloed worden door emoties? In het boek ‘Op het gevoel’ legt wetenschapper Gerben van Kleef precies uit hoe dit werkt.

Emoties kleuren ons leven

Als je boos bent, ga je schreeuwen. Ben je verdrietig, dan ga je huilen. Tot zover is het simpel. Maar de rol van emoties in ons dagelijks leven is misschien wel groter dan we denken. We gebruiken ze om onze boodschap duidelijk over te brengen. Zonder emoties weet de ander niet goed hoe je je voelt. Darwin, de bedenker van de evolutietheorie, gaat nog een stapje verder. Al in 1872 schreef hij een boek over het belang van emoties om te overleven. Hoewel de meningen over het nut van emoties verdeeld zijn, is er wel veel onderzoek naar gedaan.

Hoe reageer je op een boze leider?

In het boek omschrijft Gerben van Kleef een aantal onderzoeken waarvan hij een deel zelf heeft uitgevoerd. Hoe reageren werknemers bijvoorbeeld op een boze of blije leider? Ten eerste bleek dat positieve emoties ervoor zorgden dat mensen beter samen gingen werken, terwijl negatieve emoties hen meer aanspoorde om zich in volledig te storten op het werk. Daarnaast speelt ook de mate waarin we ruimte hebben om de informatie te verwerken een rol. Moet je je aandacht ergens anders op richten, dan gebruik je de emotie van de ander als bron van informatie. Bij een positieve emotie voel je weinig druk om harder te gaan werken (het gaat toch goed?!) en bij een boze leider ga je als een speer aan de slag (want je wil niet dat hij boos op je is). Hebben we echter genoeg ruimte om dieper over de reactie van de leider na te denken, dan worden we eerder zelf boos als hij een negatieve emotie laat zien (ja, doeeeei!).

Emoties in de politiek

Ook in de politiek spelen emoties een belangrijke rol. Wanneer vertrouw je een politicus? Aan de ene kant is het een goede zet om emoties te tonen. Jan Peter Balkenende werd bijvoorbeeld bekritiseerd omdat hij te weinig visie en leiderschap liet zien. Aan de andere kant kunnen emoties je ook tegen gaan werken, vooral als mensen het niet oprecht vinden. Een lastig dilemma!

Kun je zelf ook anderen beïnvloeden?

Nou zitten we natuurlijk lang niet allemaal in de politiek of geven we leiding aan een team. Maar ook jij kan je emoties gebruiken om anderen te beïnvloeden. Aan de hand van wetenschappelijke experimenten laat dit boek ons inzien dat we hierin een bewuste keuze kunnen maken. In sommige situaties kan het soms beter zijn je emoties voor jezelf te houden. Maar soms, bijvoorbeeld in een onderhandeling, kan het best gunstig zijn je gewoon eens lekker boos te maken.

Gerben van Kleef

Gerben van Kleef werkt als professor aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich vooral op emoties, macht en conflicten. Hij heeft zelfs een theorie ontwikkeld over de rol van emoties in ons sociale leven: Emotions as Social Information (EASI). Soms kan het best lastig zijn de juiste beslissing te nemen in contact met anderen, je wil natuurlijk niet voor schut staan. Volgens de EASI-theorie spelen emoties een rol, omdat we emoties van elkaar overnemen (als de ander blij is word jij het ook) en omdat we het zien als een bron van informatie (wat betekent deze situatie?).

Ondanks dat dit boek over wetenschappelijke studies gaat, vond ik het zeker wel aansprekend en laagdrempelig geschreven. De voorbeelden sluiten goed aan bij het dagelijks leven en de resultaten van de onderzoeken zijn duidelijk uitgelegd. Een interessant onderwerp om meer over te lezen!

Kijk hieronder om het boek te bestellen:

Op het gevoel
Op het gevoel, e-book

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, ik een klein percentage van het aankoopbedrag ontvang. Jij betaalt niks extra!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.