Let op, het is 1 april!

Vandaag is iets anders dan normaal. Probeert iemand je een verhaal te vertellen, denk dan even extra na of je diegene wil geloven. Het is namelijk 1 april! Dé dag om elkaar in de maling te nemen. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan? Ik zocht het uit en zette de leukste 1 april grappen op een rij om in de stemming te komen.

Er was eens…

Het oudste voorbeeld van een 1 aprilgrap die we in Nederland kunnen vinden komt uit 1561. Of nouja, Nederland… Om precies te zijn speelde de grap zich in Gent af. Het wordt beschreven in een gedicht van Eduard de Dene. De grap gaat over een knecht die op pad werd gestuurd om iets te halen wat helemaal niet bestond. Eigenlijk zien we deze traditie nog steeds terug in de 1 april grappen van nu. Bijvoorbeeld als er een oproep in de krant komt voor een evenement wat helemaal niet bestaat.

Waarom op 1 april?

Op zich is het natuurlijk altijd leuk om mensen in de maling te nemen. Maar waarom moet het nou precies op 1 april? Hier is veel onduidelijkheid over. Waarschijnlijk zijn er ook veel 1-april-grappen-over-1-april, wat het niet veel makkelijker maakt. Zo zijn er bijvoorbeeld verhalen over het invoeren van een nieuw kalendersysteem in 1582. Voor die tijd werd oud en nieuw gevierd van 25 maart t/m 1 april. Met de mensen die vergaten dat dit was veranderd werd een grap uitgehaald. Andere verhalen vertellen dat het te maken heeft met het begin van de lente of bijbelse feesten.

In het buitenland

Wat we wel weten is dat het geen typisch Nederlandse traditie is. Zo wordt 1 april in Engelstalige landen April Fool’s Day genoemd en vieren ze in Rusland ‘Den Doeraka’, oftewel ‘Dag van de dommerik’. In Frankrijk hebben ze het over Poisson d’Avril.

Inspiratie

Om een beetje in de stemming te komen heb ik een aantal legendarische grappen op een rijtje gezet:

  • In 1957 liet de BBC zien hoe mensen in Zwitserland zelf spaghetti van de bomen plukten. Het schijnt zelfs zo te zijn dat honderden kijkers het programma opbelden om te vragen waar ze die bomen zelf konden vinden.
  • In 1962 spoelde er een beeld uit Paaseiland aan… In Zandvoort. In werkelijkheid was het een actie van kunstenaar Edo van Tetterode.
  • De inwoners van Antwerpen stonden in 1973 in de rij voor een nieuw huisdier. Er werd namelijk een bericht verspreid dat de dierentuin dieren weg zou geven vanwege ruimtegebrek. Maarliefst 200 mensen kwamen zichzelf aanmelden.
  • Nog een grap uit Engeland. In 1981 stond een artikel in de Daily Mail over de Londense marathon. Zij zouden een Japanse loper kwijt zijn geraakt. Hoe raak je die kwijt? Nou, door een vertaalfout in de brief wist hij niet dat de marathon 26 mijl was… Maar dacht hij dat het 26 dagen zou duren. De arme man zou dagenlang door Engeland aan het lopen zijn. De krant huurde een andere Japanse hardloper in om hem terug te vinden.
  • Als linkshandige heb je het soms wel te verduren in deze rechtshandige wereld. Gelukkig is daar de Burger King. In 1998 brachten zij de linkshandige Whopper op de markt. Hierop waren alle ingrediënten 180 graden gedraaid. Geloof het of niet, maar er kwamen toch veel extra klanten een kijkje nemen.

Ben je zelf van plan om een grap met iemand uit te halen? Dan wens ik je veel plezier! Ik ga mijn best doen me niet te laten foppen 😉 .

Bron afbeelding 1

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.