Maak jij ook negatieve denkfouten?

We hebben allemaal wel eens een baal-dag, waarop de wereld er een stukje negatiever uitziet. Maar ben je dan wel realistisch? Misschien voel je je wel rot omdat je alles op jezelf betrekt, piekert over de toekomst of te weinig aandacht besteed aan het positieve. In dit artikel zet ik 10 veel gemaakte (negatieve) denkfouten op een rij.

1. Zwart-wit denken

Alles is goed of slecht, er zit niks tussenin. Als er één ding fout gaat heb je het idee dat alles is verpest. Maar is het echt zo erg?

2. Gedachten lezen

Helaas weten we niet wat er iemand z’n hoofd omgaat. Toch vullen we het soms voor de ander in. ‘Hij zal wel … denken’. Of je maakt je van tevoren heel druk om hoe iemand gaat reageren, terwijl je dit eigenlijk helemaal niet weet. Zonde van je tijd dus, gewoon vragen!

3. Personaliseren

Echt, de wereld draait niet om jou. Mensen letten meestal vooral op zichzelf. Toch kan je soms dingen op jezelf betrekken, vooral als je onzeker bent. Bijvoorbeeld denken dat je vriendin boos is, als ze je niet terugbelt. Maar misschien heeft ze je oproep wel helemaal niet gezien? Of is ze druk aan het werk en heeft ze nog geen tijd gehad om terug te bellen? Probeer je niet af te laten schrikken als iemand boos op je reageert. Grote kans dat diegene gewoon z’n dag niet heeft.

4. Meten met twee maten

Deze denkfout kan twee kanten op werken. Vaak zijn we strenger voor onszelf dan voor anderen. Denk dan eens bij jezelf na: Wat zou ik een vriend(in) in deze situatie adviseren? Het kan ook zijn dat je een ander juist heel hard beoordeeld op een fout, terwijl we allemaal wel eens een fout maken. Het kan jou ook overkomen! Het is in ieder geval belangrijk jezelf en anderen hetzelfde te behandelen (ook in je hoofd!).

5. Magisch denken

‘Ik schrijf vandaag met mijn bloemetjespen, dan moet ik dit tentamen wel halen’. Ik denk dat we af en toe allemaal wel eens wat bijgeloof hebben. Maar eigenlijk weet je in je achterhoofd dat het niet klopt. Je verbindt twee dingen met elkaar, die helemaal niks met elkaar te maken hebben.

6. Toekomst voorspellen

Hoe graag we hem ook willen voorspellen, de toekomst blijft een verrassing. Toch blijft het verleidelijk om erover na te denken. Op zich niets mis mee, behalve als je doorschiet in piekeren. Probeer het los te laten als je jezelf hierop betrapt: Je kunt je beter richten op het hier-en-nu.

7. Perfectionisme

Moet alles precies volgens plan verlopen? Vind je het moeilijk überhaupt de eerste stap te zetten? Ook dit is een denkfout. Het is namelijk helemaal niet zo erg als het een keer wat minder perfect is. En in plaats van ‘moeten’ kun je beter denken aan ‘willen’. ‘Ik wil het graag zo goed mogelijk doen op mijn werk’ klinkt een stuk vriendelijker dan ‘Ik moet beter zijn dan mijn collega’s’, toch?

8. Emotioneel redeneren

Natuurlijk zijn emoties belangrijk. Als iets echt niet goed voelt, moet je het niet doen. Maar het is niet handig om je teveel te laten leiden door je emoties. Als je bijvoorbeeld denkt dat je studie niet gaat lukken, omdat je verdrietig bent. Of als je je relatie wil verbreken, omdat je heel erg boos bent.

9. Rampdenken

Oké, sommige dingen zijn nu eenmaal echt niet leuk. Maar is het écht het einde van de wereld? Dat valt vaak wel mee. Behoed jezelf er dus voor om allerlei rampen voor je te zien. Je hebt er veel meer aan om te denken in oplossingen. Dus ook al zak je voor je rij-examen, dan neem je nog wat extra lessen en lukt het de volgende keer wel.

10. Het positieve onderwaarderen

Als je er objectief naar kijkt, is één complimentje net zo belangrijk als één rotopmerking. Helaas werkt het in ons hoofd vaak niet zo. Positieve dingen krijgen veel minder aandacht dan de negatieve. Herken je jezelf in deze valkuil? Focus je dan eens wat meer op het positieve en laat het negatieve sneller los.

En dat waren ze! In welke denkfout herken jij je het meest? Het helpt om je hier bewust van te worden. Dit zorgt er namelijk voor dat je jezelf er de volgende keer eerder op betrapt. En in plaats van je mee te laten slepen in het negatieve, kun jij jezelf toespreken: Ho, wacht! Ik ben nu helemaal niet realistisch!

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.