Minder stress op werk dan thuis

Bron

We werken om ons brood te verdienen, zodat we ’s avonds lekker kunnen genieten. Of is het niet zo simpel? Ik kwam een onderzoek tegen waaruit blijkt dat mensen op hun werk een stuk minder stress ervaren dan thuis. Hoe zit dat?

Cortisol

Onderzoekers van de Pennsylvania State University hebben onderzoek gedaan naar het stressniveau van 122 Amerikaanse werknemers. Het stressniveau kan worden gemeten door middel van cortisol. Cortisol is een hormoon dat vrij komt in je hersenen op het moment dat je stress ervaart. Hoe meer cortisol, hoe meer stress. Op de korte termijn is dit een gezonde reactie, maar als je lichaam voortdurend wordt blootgesteld aan cortisol kan dit vervelende gevolgen hebben.

Op het werk komen we tot rust

Wat bleek uit het onderzoek? Het cortisol-niveau was veel lager als mensen op hun werk waren dan thuis! Dit lijkt erop te wijzen dat het werk meer rust geeft dan thuis, waar je bijvoorbeeld voor je kinderen moet zorgen. De voordelen van werk zijn dat je moet focussen op één taak, daardoor in het moment aanwezig bent en sociale contacten hebt met je collega’s.

Vrouwen

Vooral vrouwen bleken minder gestresst en gelukkiger te zijn op hun werk. Mannen waren wel gelukkiger thuis. Mogelijk komt dit doordat de zorg voor de kinderen vaker de verantwoordelijkheid van de vrouw is. Ik denk dat dit verschil steeds kleiner wordt, omdat mannen ook steeds meer in het huishouden gaan doen. Hierbij moeten we ook onthouden dat dit onderzoek in Amerika is gedaan, waar de rolpatronen nog wat ouderwetser zijn.

Wat hebben we hieraan?

Als we het zo bekijken, zouden we het huishouden ook meer als ‘taken’ moeten zien. En socializen met je huisgenoten is natuurlijk ook belangrijk 😉 . Merk je dat je erg gestresst wordt van het huishouden, dan zou het een goed idee zijn om minder te gaan werken (als dit mogelijk is). Zo kun je de balans weer wat meer terugvinden. Maak ook een to-do lijst van alles dat je moet doen, zodat je niet de hele avond het gevoel hebt ‘dat er nog zoveel moet gebeuren’.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.