We moeten iemand straffen om te kunnen vergeven

Bron

Als iemand jou slecht behandelt, wat doe je dan? Vergeef je die persoon meteen of ga je op zoek naar gerechtigheid? Ik zou nu een heel betoog kunnen gaan houden over hoe goed vergeving is. Pas dan kun je het loslaten, etc. etc. We weten het allemaal wel, maar soms voelt het gewoon beter als diegene ‘gestraft’ is. Vanaf nu hoeven we ons niet meer schuldig te voelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het makkelijker is om iemand te vergeven nádat we gerechtigheid hebben gekregen.

Het onderzoek

Ik kwam een onderzoek tegen dat is gedaan bij de Universiteit van Adelaide, in Australië. De onderzoekers keken naar verschillende situaties waarin je onrecht aangedaan is. Bijvoorbeeld ruzie met je partner of als je bent aangevallen op straat. De deelnemers aan het onderzoek gaven aan om het makkelijker te vinden die persoon te vergeven, nadat hij of zij gestraft was.

Straffen?

Straffen klinkt wel een beetje heftig. Het hangt natuurlijk van de situatie af hoe je dit moet zien. Als je ruzie hebt met je partner kan je hem of haar straffen met de ‘silent treatment’. Als je bent aangevallen op straat heb je liever dat diegene achter de tralies belandt. De onderzoeker, Dr. Peter Stralan, noemt hierbij wel dat het niet gaat om wraak. Wraak willen nemen op iemand is nooit goed voor je. Daar krijg je alleen maar stress van. Het is echter wel belangrijk dat je er iets aan doet dat iemand over jouw grenzen heen is gegaan. Hier kan ik me wel iets bij voorstellen. Als je meteen probeert iemand te vergeven, kan je voorbij gaan aan je eigen gevoel. Daarbij moet die persoon wel duidelijk weten dat hij/zij écht te ver is gegaan. Anders gebeurt het misschien nog een keer. Door een bepaalde (kleine) vorm van een straf te gebruiken, voel je je weer gesterkt. Dit geeft je de kracht om de ander te vergeven.

Tegenovergesteld… of toch niet

Misschien is boosheid en vergeving toch niet zo tegenovergesteld als we denken. We kunnen het beter zien als verschillende fases die je door moet maken. Probeer hierbij stil te staan als je een ruzie hebt. Bijvoorbeeld als je zelf iets fout hebt gedaan en het lukt de ander niet meteen om je te vergeven, ondanks dat hij/zij je excuses heeft geaccepteerd. Of gebruik deze informatie om je niet schuldig te voelen als je zelf een tijdje boos blijft. Als je daarna maar de stap naar vergeving kan zetten.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.