Muziekles laat je brein beter functioneren

Bron

Muziekles is leuk, het is een manier om te ontspannen. Het zorgt er echter ook voor dat je hersenen beter werken, omdat je ze traint. Ik kwam een onderzoek tegen waarin dit verband is bewezen. Als je op jonge leeftijd muziekles hebt gehad kun je sneller informatie verwerken, je gedrag bewust sturen, goede keuzes maken, problemen oplossen, plannen en jezelf aanpassen aan de situatie.

Onderzoek

Dat zijn nogal wat dingen! Ik was benieuwd hoe ze dit hebben onderzocht. Aan het onderzoek deden zowel kinderen als volwassenen mee. 15 kinderen tussen de 9 en 12 jaar, die al minstens twee jaar muziekles hadden, werden gekoppeld aan 15 kinderen die geen muziekles hadden. Bij de volwassenen hetzelfde.  De deelnemers moesten toen een aantal tests maken. Tijdens het maken van deze tests werd hun hersenactiviteit gemeten. De onderzoekers vonden dat de groep muzikale kinderen/volwassenen meer activiteit vertoonden tijdens het wisselen van taken. De twee groepen hadden hetzelfde IQ dus het gevonden verschil lag echt alleen aan hun verschil in muzikaliteit.

Die activiteit is in bovenstaand plaatje te zien. Boven zie je de hersenen van de ‘muzikale groep’, daaronder de ‘niet-muzikale groep’. Op de onderste rij is aangegeven in welke hersendelen de verschillen te zien waren. Omdat de hersenen van de muzikale groep actiever zijn, kunnen we de conclusie trekken dat hun hersenen beter en sneller reageren. In het dagelijks leven zien we dit dus bijvoorbeeld terug in het maken van beslissingen.

Muziek is belangrijk

De boodschap van de onderzoekers is duidelijk: Muziekles is belangrijk! Er wordt tegenwoordig op school steeds minder aandacht aan besteed, en dat is jammer. Sowieso is het natuurlijk leuk om met muziek bezig te zijn. Maar het blijkt nu dat het ook daadwerkelijk je hersenen helpt ontwikkelen. Dit kan kinderen juist weer verder helpen met leren en het maken van toetsen. Ook zou het kunnen betekenen dat muziekles mensen met ADHD helpt meer grip te krijgen op hun afleidbaarheid. Bij ouderen zou het kunnen helpen om de achteruitgang van de hersenen tegen te gaan. Dit onderzoek is pas een eerste stap, vervolgonderzoek is natuurlijk nog nodig.

Ik vind dit zeker een interessant onderzoek! Ik heb er nog nooit zo over nagedacht, welke invloed muziek op de ontwikkeling van je hersenen kan hebben. Wat mij betreft wordt muziekles een verplicht vak op de basisschool 😉 .

Misschien vind je dit ook leuk

3 reacties

  1. Ik zat zelf al van mijn 4 jaar in de muziekschool les te volgen, ik vind het ontzettend belangrijk! Ik zou niet weten wat ik zonder zou moeten doen. Als ik ooit kinderen krijg zal ik nooit twijfelen om ze op de muziekschool te sturen. Interessant artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.