Online op zoek naar de ‘ware’ liefde

Online dating wordt steeds normaler. Liepen we vroeger onze ware liefde nog tegen het lijf in de kroeg, tegenwoordig zitten we steeds meer achter onze computer. In 2013 bestonden er maar liefst 10 miljoen unieke profielen op de Nederlandse datingsites. Maar waar zijn we nu precies naar op zoek? Wil je indruk maken, dan moet je vooral zo ‘echt’ mogelijk zijn. Je hoeft jezelf dus niet per sé van je beste kant te laten zien.

Bij het maken van een datingprofiel kan het verleidelijk zijn jezelf zo goed mogelijk uit de hoek te laten komen. Natuurlijk heeft iedereen ook zo zijn mindere eigenschappen, maar je wil je potentiële partner toch niet meteen wegjagen? Onderzoekers van de University of Iowa hebben hier onderzoek naar gedaan. Hieruit bleek dat het vooral belangrijk is dat je profiel te herleiden is naar een echt persoon.

Profielen samenstellen

De onderzoekers wilden weten op welke profielen de meeste reacties zouden komen. Ze maakten daarom acht profielen aan, vier vrouwelijke en vier mannelijke. De profielen verschilden op twee gebieden. Ten eerste in hoeverre ze scoorden op ‘selectieve zelf-perceptie’, dus de mate waarin je een vertekend (positief) beeld van jezelf neerzet. Ten tweede waren sommige profielen makkelijker te herleiden naar een echt persoon dan de andere.

Met wie zou je willen daten?

Vervolgens lieten ze de profielen zien aan 317 mensen (150 mannen en 167 vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. De onderzoekers stelden hen de vraag ‘Met wie zou je het liefst contact op willen nemen?’. De verwachting was dat dit vooral zou zijn met de profielen die het meest positieve beeld lieten zien en daarbij goed te herleiden waren naar een echt persoon. Bijvoorbeeld door specifieke informatie over hun hobby’s of werksituatie.

Te mooi om waar te zijn

De deelnemers aan het onderzoek vonden de profielen die het meest concreet op een echt persoon leken inderdaad interessant. Echter vonden ze de profielen die te positief waren juist minder aantrekkelijk. Iedereen is zich er van bewust dat mensen zich op internet liever wat beter voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Dus als dit er te dik bovenop ligt, lijkt het te mooi om waar te zijn. In plaats van dat we denken ‘Wow, dat klinkt goed!’ denken we eerder ‘Ja hoor, ik geloof er niks van’.

Laat je ‘ware’ ik zien

Ben je op zoek naar de ware liefde? Laat dan ook zelf je ware ik zien. Probeer hierin de balans te vinden. Het is dus vooral belangrijk dat de mensen aan de andere kant van de computer een inschatting kunnen maken wie jij bent. Heb je een aparte hobby? Schroom niet om erover te vertellen. Schrijf niet alleen ‘ik werk in de zorg’, maar ook bij welk bedrijf en hoe je werkdagen eruit zien.

Ook buiten datingsites om krijgt internet een steeds grotere rol in ons leven. Leer je iemand kennen op een zakelijke bijeenkomst, dan check je z’n LinkedIn-profiel. Ben je geïnteresseerd in een online discussie? Voor je het weet heb je een mening over iemand op basis van haar tweets. In ons achterhoofd weten we allemaal dat het online beeld selectief is. Wees je hiervan bewust. Je ziet alleen wat iemand wil dat je ziet.

En hoewel het heel begrijpelijk is en het goed is om een positief beeld van jezelf neer te zetten, is het ook sterk om je kwetsbaar op te durven stellen. Als we dat allemaal zo nu en dan eens doen, worden we allemaal net echte mensen.

Bron onderzoek
Bron afbeeldingen 1, 2

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.