Ontdekken wat je onbewust denkt

Bron

Sommige mensen zijn altijd eerlijk, anderen iets minder. Je kunt dingen bewust achter houden omdat je er liever niet over praat. Maar wat ook vaak gebeurt, is dat we ons niet eens bewust zijn van wat we écht denken. Bijvoorbeeld dat we mensen met een lichte huidskleur positiever beoordelen dan iemand met een donkere huidskleur. Om deze onbewuste gedachtes naar boven te krijgen is een test ontwikkeld: De Impliciete Associatie Test.

Impliciete Associatie Test

De IAT is ontwikkeld in 1998 door Anthony Greenwald en zijn collega’s van de Universiteit van Washington. Het is een veelgebruikte test in de sociale psychologie, die meet hoe bepaalde concepten in ons geheugen met elkaar verbonden zijn. Deze concepten kunnen op twee manieren in je geheugen opgeslagen zijn: Expliciet of impliciet. Expliciet betekent dat je je ervan bewust bent. In deze test gaat het juist om de onbewuste (impliciete) concepten. Je moet tijdens de test dan ook zo snel mogelijk reageren, waardoor je geen tijd hebt om bewust na te denken.

In deze video legt Harvard onderzoeker Mahzarin Banaji het goed uit:

Goed vs. slecht

Tijdens de test wordt gekeken naar de concepten goed/slecht en bijvoorbeeld huidskleur. Deelnemers krijgen gezichten te zien met een lichte en donkere huidskleur. Daarnaast krijgen ze een aantal woorden te zien die goed zijn (zoals ‘liefde’) of slecht (zoals ‘pijn’). Vervolgens worden deze aan een kant gekoppeld. Dus als je een lichte gezicht of  een goede woord ziet druk je met je linkerhand, voor een donker gezicht of slecht woord druk je met rechts. Het blijkt dat mensen hier veel sneller zijn dan wanneer goede woorden met de donkere huidskleur zijn gecombineerd.

Zelf de test doen

De IAT bestaat uit een aantal verschillende taken en duurt ongeveer 10 minuten. Nu kan ik deze taken één voor één laten zien, maar eigenlijk is het veel leuker om het zelf te doen! Op de website van Harvard kun je zelf een Impliciete Associatie Test doen (in het Nederlands). Er zijn verschillende variaties waar je uit kunt kiezen. Bijvoorbeeld seksualiteit, gewicht en leeftijd. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat mensen vaak een onbewuste voorkeur hebben voor een bepaalde groep. Zo prefereren we heteroseksuelen boven homoseksuelen en dunne mensen boven dikke mensen.

Wat zegt dit over jou?

De meeste mensen hebben dus een voorkeur voor een bepaalde groep. Dit betekent echt niet meteen dat je discrimineert! Zelfs de onderzoekers die de test maakten vonden deze voorkeur bij zichzelf. Je kan je voorstellen dat deze test voor aardig wat opschudding heeft gezorgd. De voorkeur voor een groep kan komen door kleine culturele verschillen die we onszelf onbewust eigen hebben gemaakt. Stel dat je toch iets aan die onbewuste voorkeur wil doen, dan zijn daar wel manieren voor. Het is vooral belangrijk dat je positieve ervaringen opdoet met mensen van de groep waar je voorkeur niet ligt. Dus bijvoorbeeld als je een voorkeur hebt voor jonge mensen, lach dan eens bewust naar een ouder iemand op straat. Of maak eens een praatje met iemand die een donkere huidskleur heeft, ook al zou je uit automatisme eerder op iemand met een lichte huidskleur afstappen. Je kunt de resultaten van de test natuurlijk ook gewoon naast je neerleggen 😉

Misschien vind je dit ook leuk

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.