Opvallende kleding dragen of niet?

A clear stand-out

Er zijn zoveel verschillende soorten kleding te koop dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is nu eigenlijk je eigen stijl? De een houdt ervan zich zo opvallend mogelijk te kleden. De ander gaat liever meer mee met de meerderheid. Naast kledingstijl speelt ook het merk een rol. Wil je met trots een logo laten zien of juist niet? De keuze die we hierin maken hangt af van hoe bewust we bezig zijn met sociale informatie. Laat jij je makkelijk beïnvloeden?

Natuurlijk draag je iets omdat je het mooi vindt. Maar dit is niet het enige waarop je je kledingkeuze baseert. Zeker als je nog wat jonger bent speelt ook de mening van anderen vaak een rol. Het verschilt per persoon hoe je met die mening omgaat. Trek je je er wat van aan? En ga je er dan in mee of zet je je er tegenaf?

Trek je je iets van anderen aan?

Onderzoekster Eunjin Kim van de University of Missouri heeft een onderzoek gedaan naar de keuze van een bepaald kledingmerk en de mate waarin we ons wat aantrekken van sociale informatie. Ze onderzocht dit door mensen de ATSCI vragenlijst in te laten vullen. ATSCI?! Dat staat voor Attention To Social Comparison Information. De lijst bestaat uit 13 stellingen, bijvoorbeeld ‘Ik vermijd het om kleding te dragen die uit de mode is’ en ‘Mijn gedrag baseer ik meestal op hoe ik denk dat anderen willen dat ik me gedraag’. Dit is dus een goede manier om objectief vast te stellen in hoeverre iemand zich wat aantrekt van anderen. Hoe hoger de score, hoe meer invloed de ander heeft.

Vincent Lam (LAM Chong Yu): Tonatiuh: Look 1 / PolyU Fashion Show 2013 / SML.20130626.6D.16865

Vermijden van opvallende logo’s

Vervolgens kregen de deelnemers een aantal kledingstukken en accessoires te zien. Er werd aan hen gevraagd welke ze wel zouden willen kopen (en dragen). Na het analyseren van de vragenlijsten zag Kim dat deelnemers met een hoge score op de ATSCI liever geen kledingstukken droegen die erg opvallend waren of grote logo’s hadden. Ook als het een merk is met een goede reputatie, zoals Gucci.

De verklaring die zij hiervoor geeft is dat mensen die zich veel aantrekken van de mening van anderen, voor de veilige keuze gaan. Van tevoren weet je vaak niet hoe de ander gaat reageren. Misschien krijg je juist wel een hoop positieve reacties op je opvallende Louis Vuitton-tas of je Chanel jasje. Misschien ook niet. Maar dat de reacties gaan komen, dat is een ding dat zeker is. En vaak kiezen we er dan voor om de reacties maar helemaal te vermijden. Mensen die laag scoorden op de ATSCI maakte het niet zoveel uit of er een logo te zien was.

https://www.flickr.com/photos/francisco_osorio/8425536360

Hoe beïnvloedbaar ben jij?

Op internet vond ik de stellingen van de ATSCI. Ben je benieuwd hoeveel jij je aantrekt van de mening van anderen? Dan is het leuk hier eens over na te denken.

 1. Ik heb het gevoel dat als iedereen zich op een bepaalde manier gedraagt, dit de juiste manier is.
 2. Ik probeer actief te vermijden dat ik kleding draag die uit de mode is.
 3. Op feestjes gedraag ik me meestal op een manier waardoor ik er bij hoor.
 4. Als ik onzeker ben hoe ik me in een bepaalde situatie zou moeten gedragen, kijk ik naar het gedrag van anderen voor aanwijzingen.
 5. Ik probeer aandacht te schenken aan hoe anderen op mijn gedrag reageren, zodat ik niet buiten de groep val.
 6. Ik pak snel uitdrukkingen van anderen op en ga ze zelf gebruiken.
 7. Ik besteed bewust aandacht aan wat anderen dragen.
 8. Als ik zie dat iemand het misschien niet met me eens is, verander ik mijn gedrag.
 9. Het is belangrijk voor me om bij de groep te horen.
 10. Mijn gedrag is gebaseerd op hoe ik denk dat anderen willen dat ik me gedraag.
 11. Als ik ook maar een beetje onzeker ben hoe ik me moet gedragen in een sociale situatie, kijk ik naar het gedrag van anderen voor aanwijzingen.
 12. Ik blijf meestal op de hoogte van veranderingen in kledingstijl op basis van wat anderen dragen.
 13. Als ik in een sociale situatie ben gedraag ik me niet zoals de groep, maar op de manier die op dat moment bij mijn stemming hoort. (deze stelling is expres de andere kant op gesteld.)
Bron 1, 2
Bron afbeeldingen 1, 2, 3

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.