Perfectionisme, is het ooit goed genoeg?

‘Als je het doet, moet je het goed doen’… Een mooi levensmotto. Om iets te bereiken moet je er immers wel wat moeite voor doen. Maar wanneer je alles perfect wil doen, kan perfectionisme zich ook tegen je keren. Soms gaat het zelfs zo ver dat je er maar niet eens meer aan begint. Zonde! Wanneer is het goed genoeg?

Uitstellen

Hoe herken je dat je alles een beetje té perfect wil doen? Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar mensen met perfectionisme stellen taken vaak uit. Misschien wacht je wel op de perfecte omstandigheden. Of wil je alles eerst stap voor stap uitgedacht hebben, voor je de eerste stap durft te zetten. Maarja, die perfecte omstandigheden zijn er eigenlijk nooit. En kun je alle stappen wel vooraf uitdenken? Uiteindelijk krijg je niks uit je vingers en raak je gefrustreerd, want je wilde het juist perfect doen!

Fouten zijn oké

Deze vicieuze cirkel kan ontzettend vervelend zijn en de enige manier om hem te doorbreken is je verwachtingen bij te stellen. Zet die eerste stap, durf fouten te maken! Makkelijker gezegd dan gedaan, maar serieus… Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Probeer alle mogelijke uitkomsten voor jezelf op een rijtje te zetten. Bedenk daarna hoe realistisch die uitkomsten zijn. Grote kans dat het eigenlijk wel meevalt en dat je de drempel een stuk lager voor jezelf kan maken.

Alleen door fouten te maken kan je jezelf verbeteren en dingen leren. We hebben allemaal wel een aantal herinneringen waarbij er iets fout ging. Die ene keer dat je je versprak tijdens een presentatie. Je werd even rood, maar het ijs was wel meteen gebroken. Of die keer dat je een ingewikkelde taart ging bakken met een vriendin. Hij mislukte compleet, maar jullie hebben je wel rot gelachen. Stel je voor dat alles altijd perfect zou gaan… Dat lijkt me oersaai.

De 20-80 regel

Een andere valkuil waar je in kan vallen als rasechte perfectionist, is dat je veel te lang met details bezig bent. De zinnen van je blog nog net iets verbeteren, de lay-out van je werkstuk blijven veranderen… Eigenlijk is er altijd nog wel iets dat misschien nog nét iets beter kan. Maar ben je dan efficiënt? Waarschijnlijk niet. Uit onderzoek (het Pareto-principe) is gebleken dat we in 20% van de tijd al 80% van het werk doen. In de overige 80% van de tijd zijn we bezig met de laatste 20%, en proberen we de puntjes op de ‘i’ te zetten.

Merk je dat je altijd veel langer bezig bent dan je van tevoren had ingeschat? Begrens jezelf dan. Werk niet door tot het ‘goed voelt’ (want dit moment komt misschien nooit), maar stel een deadline. Bijvoorbeeld: Ik heb een uur om deze blog te schrijven. Zet een timer die na een uur afgaat en rondt af zodra de wekker gaat.

Geloof in jezelf

Ook al ben je niet perfect. Ik denk altijd maar zo: Iets is beter dan niets. Natuurlijk kan het altijd beter. Maar al zet je tenminste die eerste stap, dan ben je alweer een stap verder dan gisteren. Dat is toch ook al fijn? In ieder geval beter dan je te laten verlammen door perfectionisme.

Wat daarbij ook heel belangrijk is, is dat je haalbare doelen stelt. Dit hangt eigenlijk samen met het ‘verlagen van je verwachtingen’. Wat kan je van jezelf verwachten op een dag? Moet je 1000 woorden schrijven voor je scriptie? Dat is nogal een hoog doel! Logisch dat je daar tegenop ziet. Maar als je er iedere dag 200 zou doen, dan kom je toch ook al een heel eind? Het werkt beter om een laag doel te stellen en daarna tevreden terug te kunnen kijken, dan een perfectionistisch doel te stellen en deze vervolgens niet te halen. Als je de positieve vibe te pakken hebt kun je er altijd nog een schepje bovenop doen.

Vind je balans

Ik denk dat een beetje perfectionisme hartstikke goed voor je is. Het maakt je ambitieus en gemotiveerd om aan je doelen te werken. Maar soms, dan slaat de balans net te ver door. Zorg ervoor dat je hier op tijd bewust van wordt. Dat is de enige manier om je perfectionisme los te laten. De aanleiding voor deze blog? De laatste weken kon ik mezelf niet aanzetten tot het schrijven van een nieuw artikel… Om vervolgens achter elkaar dit verhaal eruit te gooien. Wat een opluchting! Ik hoop dat ik jullie op deze manier ook kan inspireren om je van je perfectionisme te verlossen.

Bron afbeeldingen 1, 2, 3, 4

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.