Persoonlijk: Wat ik heb geleerd tijdens mijn stage

Bron

Afgelopen donderdag heb ik mijn stage afgerond. En dat voelt gek! De periode van zes maanden is voorbij gevlogen en ik heb een heleboel geleerd. Natuurlijk inhoudelijk, maar ook over mezelf. En daarom wil ik jullie graag iets vertellen over twee belangrijke lessen die ik in deze periode heb geleerd.

Je voelt het als je het juiste werk hebt

Voordat ik in januari met deze stage begon, wist ik niet welke richting ik op wilde. Ik ben ooit psychologie gaan studeren omdat ik ‘mensen wilde helpen’. Toen ik twee jaar geleden een master mocht kiezen besloot ik me toch meer te verdiepen in organisaties dan in de zorg. Werken in de zorg leek me te zwaar, ik zou de problemen van anderen mee naar huis nemen. Toen ik dat jaar had afgerond begon het toch te kriebelen. Op 31 augustus besloot ik me daarom in te schrijven voor een tweede master, een dag voor de deadline. En wat ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt!

Tijdens de colleges merkte ik al dat ik het werk als therapeut ontzettend leuk vond. Ook al waren het maar rollenspellen, dit was waarvoor ik met psychologie was begonnen! Toen ik met mijn stage ging beginnen had ik nog geen duidelijk beeld wat ik er van kon verwachten. Maar na de eerste week was ik al overtuigd. Dit werk is echt mijn ding!

Wat ik hiervan heb geleerd is dat je vanzelf aanvoelt wanneer je op je plek zit. Bij mijn bijbaantje en vorige stage had ik dit niet. Ik vond het wel leuk, maar werd er niet warm van. Dus blijf altijd doorzoeken naar je passie!

Bron

Het hoeft niet meteen perfect

Toen ik begon had ik nog helemaal geen relevante werkervaring. Andere studenten hadden al bijbaantjes in de zorg geregeld, maar ik had daar nooit bij stil gestaan. Ik moest dus echt nog bij het begin beginnen! Ook is de banenmarkt als psycholoog nou niet echt je-van-het (en dat is een understatement). Ik legde mezelf dus een bepaalde druk op dat ik het meteen perfect moest kunnen, om later kans te maken op een baan.

Die druk zorgde er juist voor dat ik minder van het werk kon genieten. Een van mijn leerdoelen was ‘een professionele uitstraling hebben’, waardoor ik heel veel ging nadenken. En juist toen ik het nadenken leerde loslaten, kwam die professionele uitstraling vanzelf. Natuurlijk kan het altijd beter. Maar ook psychologen die al 10 jaar werkervaring hebben kunnen zich nog steeds ontwikkelen. Ik probeer me steeds bewust te zijn van de stappen die ik heb gezet, in plaats van de stappen die ik nog moet maken.

Nu ben ik afgestudeerd en moet ik dus op zoek naar een baan. Ik mag op mijn stage blijven werken op een werkervaringsplek. Dit betekent dat ik meer verantwoordelijkheden krijg en als ‘echte psycholoog’ aan de slag kan, maar dan helaas wel zonder salaris. Als ik de verhalen van werkzoekende psychologen om me heen hoor word ik niet heel vrolijk, maar ook dit kan ik beter loslaten. Het hoeft niet meteen perfect! Iedere ervaring die ik op doe is mooi meegenomen.

Zoals mijn stagebegeleider van de universiteit het verwoordde: ‘Spring op elke trein die je tegenkomt, als ie maar de goede kant op rijdt’.

Het was dus een hele leerzame periode. Ik heb mezelf weer wat beter leren kennen en stappen de goede richting op gezet. Wie weet wat mijn carriere verder nog gaat brengen 🙂

Misschien vind je dit ook leuk

3 reacties

  1. Super interessant om te lezen over je leermomenten op je stageplek. Zelf heb ik tijdens stage geleerd dat er een verschil is tussen iets goed kunnen en ergens voldoening uithalen. En daarom kan ik mij vinden in het stukje waar je omschrijft dat je het aanvoelt als je op de juiste plek zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.