Te snel weten dat je doel gaat lukken

Bron

Het is fijn om aan doelen te werken en deze te behalen. Op die manier kun je trots op jezelf zijn! Zou het niet handig zijn om van tevoren al te weten dat je doel gaat lukken? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Chicago niet. Zij hebben onderzoek gedaan naar het geluk dat we voelen na het behalen van een doel. Als we eerder te horen krijgen dat we ons doel halen, voelen we ons minder gelukkig.

Vaste volgorde

Volgens de onderzoekers hebben we een vast scenario in ons hoofd. Je zet een doel, werkt ernaartoe en vervolgens behaal je het. Zo hoort het en niet andersom. Als deze stappen worden omgekeerd, voelen we ons minder gelukkig als we het doel halen. Mensen willen zich goed voelen op het juiste moment.

Bron

Onderzoek

De deelnemers aan het onderzoek zeiden pas blij te zijn op het moment dat ze hun doel behalen. Dat is ook de manier waarop je de herinnering aan je doel opslaat. Tijdens het onderzoek kregen ze van tevoren te horen dat ze een spel zouden winnen, een baan aangeboden zouden krijgen of werden toegelaten tot de universiteit. Daarna werd hun emotie gemeten. Nadat ze dit nieuws hadden gekregen, waren ze veel minder blij dan wanneer de juiste ‘stappen’ werden gevolgd.

Hoe komt dat?

Professor Fishbach zegt dat dit verschil in emotie ontstaat omdat we het zelf onderdrukken. We willen ons pas blij voelen op het moment dat ons doel echt bereikt is. Ik herken dit zelf ook wel. Als je het goede nieuws al krijgt (bijvoorbeeld bij een baan, als je al wordt aangenomen onder voorbehoud) is de ontlading minder groot op het moment dat het 100% zeker is. Volgens dit onderzoek komt dat omdat het ‘nieuwtje’ er dan al vanaf is. Terwijl je super blij kan worden als je lang aan een doel hebt gewerkt en het dan in één keer lukt.

Het is dan ook moeilijk om de positieve emotie weer net zo sterk terug te krijgen. Eigenlijk is het net als met verrassingen. Ik wil altijd heel graag weten wat de verrassing is, maar als iemand het me dan vertelt vind ik het jammer dat ik niet gewoon rustig kon wachten. Merken jullie dit verschil ook?

Bron

Het is dus beter om in stapjes aan je doel te blijven werken (studeren, solliciteren etc.) en niet meteen een sprintje naar het einde te willen trekken. En als je in de positie bent om anderen goed nieuws te brengen, probeer het in één keer te doen! Daar wordt diegene het gelukkigst van.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.