Televisie: Levenslang met dwang?

Misschien hebben jullie deze serie al lang gezien, maar het was helemaal langs mij heen gegaan. Een paar maanden geleden was namelijk de serie ‘Levenslang met dwang?’ te zien op RTL 4. Hier gingen zeven mensen met een dwangstoornis, onder leiding van Jan Kooijman en een team van psychologen, op reis naar Thailand om hun dwang aan te pakken. Is het programma een aanrader of juist niet?

De deelnemers

De deelnemers zijn jonge mensen die weten dat hun dwang niet realistisch is. Toch drukt het een enorme stempel op hun dagelijks leven. Zo wast Kai 60 tot 70 keer per dag zijn handen, doet Kimberley (naamgenoot!) er 5 uur over om zich aan te kleden en is Michiel bang zijn vriendin iets aan te doen. Deze mensen hebben hier al jarenlang last van en eerder therapie gevolgd. De reis naar Thailand is voor hen een soort laatste strohalm om iets aan hun klachten te kunnen doen.

Toen de deelnemers in de eerste aflevering aan ons werden voorgesteld, vond ik het echt onwijs interessant om te zien hoe hun dagelijks leven eruit zag. Ik ken de obsessieve-compulsieve stoornis (dwangstoornis) wel uit de boeken, maar heb er zelf nog geen praktische ervaring mee. Nu moet je een programma op televisie natuurlijk altijd met een korreltje zout nemen, maar ik heb wel het idee dat de dwang bij deze mensen echt is. Ik was erg benieuwd hoe deze klachten aangepakt zouden worden!

De reis

De reis begint in een mooi, luxe resort. Voor sommigen is het hier al een uitdaging om niet continu bezig te zijn met schoonmaken. Het team van psychologen begint in deze veilige omgeving te oefenen met de groep. Het gaat er bij deze oefeningen vooral om dat ze voelen dat de angst vanzelf weer verdwijnt. Ik heb tijdens mijn studie ook geleerd dat dit echt de basis is van de behandeling bij angststoornissen. Je hebt de neiging om de enge dingen te vermijden (logisch), maar hierdoor wordt je angst alleen maar groter. Als je je angsten aangaat, merk je vanzelf dat het angstige gevoel na een tijdje weer afneemt. Op die manier krijg je het steeds meer onder controle.

Na het eerste resort neemt de groep de nachttrein naar het noorden van Thailand. Hier komen ze in een primitiever hotel terecht, om vervolgens zelfs een jungletocht te maken. Ik weet niet precies hoe lang deze reis heeft geduurd, als ik het goed begrijp ongeveer drie weken. Van sommige deelnemers zag je maar twee oefeningen die ze in de tussentijd hadden gedaan. Opeens ging het een stuk beter met hun klachten. Ik vond dit jammer en niet heel erg geloofwaardig. Ik kreeg een beetje het gevoel alsof het wel heel makkelijk ging allemaal, terwijl dit in het dagelijks leven echt wel wat moeilijker is. Tijdens zo’n reis is het heel anders dan in Nederland.

Hebben ze er wat aan gehad?

In de laatste aflevering komt Jan Kooijman na twee maanden langs bij de deelnemers. Ze blikken terug op de reis en wat zij ervan hebben geleerd. Hieruit blijkt inderdaad dat veel het toch een stuk moeilijker vonden toen ze thuis kwamen. Wel is de eerste stap gezet en beheerst de dwang hun leven een stuk minder.

De nadruk ligt in deze gesprekken op de reis naar Thailand, maar ik ben nieuwsgierig wat voor therapie ze nu nog krijgen. Hoe zorgen ze ervoor dat het steeds iets beter blijft gaan? Waarom lukte de therapie eerder niet?

Ik had dus graag wat meer diepgang in het programma gezien. Misschien kan ik dit ook niet helemaal verwachten van RTL 4 en kan ik dan beter een documentaire gaan kijken. Wel vond ik het zeker een interessant programma. Als je het ook nog niet eerder hebt gezien, kun je hier de afleveringen terugkijken.

Misschien vind je dit ook leuk

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.