Tips om studiestof beter te onthouden

Tientallen bladzijdes per week lezen, en dan ook nog eens de belangrijkste punten onthouden voor het tentamen. Voor je het weet ben je overspoeld door alle opdrachten en moet je in de laatste dagen alles in je hoofd stampen. In dit artikel geef ik je zes tips om je studiestof beter te onthouden, zodat je ontspannen je tentamenperiode ingaat.

1. Maak een realistische dagindeling

Maak een realistische planning waarin je opschrijft hoe lang je per dag kunt leren. Heb je wel eens geprobeerd om de hele middag achter je studieboek te zitten? Grote kans dat je er enorm tegenop zag (waardoor je geneigd bent het uit te stellen). Daarnaast is je concentratieboog beperkt, je kunt je nu eenmaal geen uren achter elkaar concentreren: Op een gegeven moment begin je te dagdromen of kan je het niet weerstaan op je telefoon te kijken. Het verschilt per persoon hoe lang je je aandacht bij het studeren kunt houden.  Deze korte test geeft meer inzicht in hoe goed jouw concentratie is. Wat voor veel mensen goed werkt is de ‘Pomodoro-techniek’. Hierbij concentreer je je 25 minuten, daarna heb je 5 minuten pauze. Na vier keer heb je een langere pauze van 15 minuten. Deze handige timer ondersteunt je hierbij.

2. Maak een mindmap.

Heb je wel eens geprobeerd teksten samen te vatten? Soms wil je zoveel opschrijven dat je samenvatting bijna net zo lang is als de originele tekst. Met een mindmap kan je heel overzichtelijk verbanden laten zien en de kern van je leerstof samenvatten. Je maakt eigenlijk een landkaart van alles wat je hebt geleerd. Doordat je meer bezig bent met verbanden blijft het vanzelf veel beter hangen in je geheugen.

3. Neem actief deel aan de lessen.

Haal het meeste uit de lessen door ze goed voor te bereiden! Blader de stof van tevoren door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Maak aantekeningen tijdens de les of neem de presentatie op. Op deze manier ben je elke week actief bezig met de lesstof in plaats van in de laatste dagen alles in je hoofd proberen te stampen.

4. Zoek extra informatie over het onderwerp.

Soms is je studieboek gewoon best wel saai of ingewikkeld geschreven. Vind je het moeilijk om de stof uit je boek te leren, blijf er dan niet te lang op vasthangen! Zoek extra informatie op over het onderwerp. Bijvoorbeeld via Youtube, door een documentaire te kijken of te praten met iemand uit het werkveld. Hoe meer je over het onderwerp weet hoe leuker je het voor jezelf maakt en hoe beter je het begrijpt.

5. Werk samen met een studie/klasgenootje.

Als vervolg op de volgende tip: Het is erg nuttig om over je lesstof met iemand te kunnen discussiëren. Daarnaast biedt het structuur om samen te studeren (door op een vaste tijd in de bibliotheek af te spreken) en kun je elkaar overhoren. Zorg er wel voor dat de pauzes niet te (gezellig en) lang worden!

6. Begin op tijd met leren.

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: De weken vliegen voorbij en ineens heb je nog maar een paar dagen tijd om je tentamen voor te bereiden. Het is dan veel moeilijker om alles in je hoofd te krijgen. Maak vanaf het begin van het nieuwe studieblok een planning en laat de laatste week voor het tentamen vrij. Zo heb je tijd om de stof nog eens rustig door te lezen (en om uit te lopen…). Door tussentijdse deadlines voor jezelf te stellen blijf je goed bij de les.

Bekijk deze video’s om de tips toe te kunnen passen:


Bron afbeeldingen: 1, 2.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.