Volkoren producten zijn goed voor je hersenen

Bron

Eet jij liever wit brood of moet alles zo gezond mogelijk? Ik eet zelf al van jongs af aan bruin brood, maar eet van huis uit wel witte pasta en witte rijst. Mijn vriend staat hier heel anders in en we hebben eindeloze discussies gehad over ‘gezond eten’. Daarom zijn we op onderzoek uitgegaan of volkoren producten nou echt zoveel beter zijn, of dat het niet zoveel verschil maakt.

Gezondheid is een heel breed begrip, maar ik focus me (je had het misschien al verwacht…) op de hersenen. Maakt het voor je hersenen verschil of je volkoren producten eet?

Bron

Koolhydraten

20% van de koolhydraten die je op een dag binnen krijgt, worden gebruikt door je hersenen. We kunnen dus wel stellen dat het een belangrijke voedingsstof is. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, pasta en aardappels. Ook ‘witte’ producten bevatten koolhydraten. Dus wat is het verschil?

Simpel vs. complex

De molecuul van een koolhydraat kan op verschillende manieren opgebouwd zijn, namelijk simpel of complex. Simpele koolhydraten zitten bijvoorbeeld in fruit en honing, maar ook in ‘witte’ producten. Complexe koolhydraten vind je in volkoren producten en worden vergezeld door vezels.

Simpele koolhydraten worden snel door je lichaam omgezet in suikers (glucose), die via je bloed vervoerd worden. Deze glucose is een belangrijke brandstof voor je brein. Aan de ene kant is het dus fijn dat je lichaam direct een energie-shot krijgt, maar aan de andere kant is deze energie wel van korte duur. Daarna kun je juist een extra energie-dip ervaren. Complexe koolhydraten zijn moeilijker te verwerken. Daardoor zorgen ze gedurende een aantal uur voor een stabiele afgifte van glucose aan je bloed. Hierdoor voel je je langer verzadigd en energieker.

Bron

Volkoren rijst

Het verschil tussen zilvervliesrijst en witte rijst zit hem in de mate van verwerking. Bij zilvervliesrijst wordt alleen de buitenste laag van de rijstkorrel verwijderd. Een witte rijstkorrel wordt nog veel verder bewerkt. Hierdoor gebeurt hetzelfde als bij brood en pasta: De witte variant bevat simpele koolhydraten, de volkoren variant complexe.

Uit een onderzoek van de Madras Diabetes Research Foundation in India bleek dat zilvervliesrijst beter is voor je bloedsuikerspiegel. De helft van de deelnemers at drie maanden lang zilvervliesrijst en de andere helft at witte rijst. Bij de groep die bruine rijst at was de bloedsuiker gemiddeld 20% lager. Dit zorgt er dus voor dat we ons langer verzadigd voelen en langdurig energie hebben.

Andere gezondheidsvoordelen

Ons lichaam bestaat natuurlijk niet alleen maar uit ons brein. Naast de stabiele afgifte van energie zijn volkoren producten ook goed voor je darmen. Ook beschermen ze je tegen hart- en vaatziekten.

Bron

Tja, ik kan er eigenlijk niet meer onderuit. Mijn vriend had gelijk (dat vindt hij vast heel leuk om te lezen, haha). Hoewel ik zilvervliesrijst soms net wat minder lekker vind, is het wel veel gezonder om voor volkoren producten te kiezen. Er is wel degelijk verschil!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.