Waarom vinden we roddelen zo leuk?

Bron

Stiekem doen we het allemaal wel, praten over andere mensen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat  90% van de gesprekken op kantoor vallen in de categorie ‘roddelen’. Maar waarom doen we dat nou? Roddelen is eigenlijk heel normaal en gezond. Tenminste, als je het met mate doet.

Een band vormen

Antropologen zeggen dat roddelen een belangrijke manier is om een band met anderen te vormen. Je deelt persoonlijke informatie met elkaar. Misschien zelfs wel een geheim, wat weer spanning met zich meebrengt. Ook kan je een beetje inschatten of de ander dezelfde humor heeft als jij. Op die manier krijg je vanzelf een band. Dit soort persoonlijke gesprekken vormen vaak vooral de basis voor een vriendschap tussen vrouwen. Vrouwen hechten nu eenmaal meer waarde aan het delen van gevoelens, terwijl mannen liever activiteiten delen. Het gaat dan dus niet alleen om je eigen gevoelens of activiteiten, maar ook die van een ander. Als vrouwen roddelen gaat dit dan ook vaak over persoonlijke details, bijvoorbeeld over relaties. Mannen hebben het eerder over status (bijvoorbeeld een collega die een nieuwe auto heeft gekocht).

Roddelen is gezond

Volgens professor Jack Levin van de Northeastern University, is roddelen gezond. Het gaat hierbij natuurlijk niet om de extreme gevallen waarin personen compleet onderuit worden gehaald. Door dit soort negatieve roddels te verspreiden voel je je misschien tijdelijk beter, maar dit is uiteindelijk voor niemand goed. Maar het delen van emoties en nieuwtjes met anderen kan wel goed voor je zijn.

Bron

Daarnaast biedt roddelen een manier om je met anderen te vergelijken. Als je bijvoorbeeld hoort dat iemand anders zijn baan kwijt is, voelt het meteen iets minder erg dat jij vanmorgen een uitbrander kreeg van je manager. Meestal vergelijken we onszelf met mensen uit onze directe omgeving. Toch is ook het roddelcircuit over bekende celebrities een miljoenenindustrie. Roddelen over bekende mensen maakt ze menselijk. Het laat ons zien dat deze mensen ook geen perfect leven hebben. Ook hierdoor voelen we onszelf weer wat beter.

Ook uit onderzoek van professor Ralph Rosnow is gebleken dat roddelen goed voor je kan zijn. Hij zegt dat er juist iets mis is als mensen níét roddelen. Dit betekent namelijk dat iemand zich af zou sluiten van zijn omgeving. Door mee te doen met de gesprekken die in de groep worden gevoerd, heb je het gevoel erbij te horen.

Roddelen als wapen

Op een ‘neutrale’ manier praten over andere mensen, daar is op zich niet zoveel mis mee. Het wordt echter vervelend als roddelen wordt ingezet als wapen. Dit kan een behoorlijke inbreuk zijn op de reputatie en welzijn van iemand anders. Probeer er dus bewust van te zijn waar deze grens voor jou ligt. Als ik in gesprek ben met iemand en we hebben het over een andere persoon (collega, vriendin etc), dan vraag ik mezelf altijd af: Zou ik dit ook zeggen als diegene er zelf bij was? Is het antwoord ja, dan is er niks aan de hand. Is het antwoord nee, dan kan ik het beter voor me houden.

Bron

Ik sluit het artikel af met een toepassende quote van Oscar Wilde 😉 :

“There is only one thing worse than being gossiped about, and that is not being gossiped about”

Bronnen info 1, 2

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.