Wat is psychomotore therapie?

In mijn werk als psycholoog ga ik vooral het gesprek aan. We richten ons bijvoorbeeld op de gedachten en emoties die een gebeurtenis oproept. Meestal helpt dit mensen meer inzicht te krijgen, maar soms is het moeilijk je problemen onder woorden te brengen. Of om in contact te komen met je emoties. Gelukkig zijn er dan ook andere vormen van therapie. Vandaag wil ik er eentje uitlichten: psychomotore therapie.

Wat is psychomotore therapie?

Waar bij een psycholoog het gesprek centraal staat, gaat het bij een psychomotore therapeut om beweging. Er wordt gekeken naar lichamelijke spanning, lichaamstaal, ademhaling en beweging. Bij de behandeling worden verschillende oefeningen en spelletjes gebruikt.

Zelf heb ik tijdens mijn stage een keer wat oefeningen gedaan. Zo gingen we bijvoorbeeld tegenover elkaar staan en kwam een medestagiaire steeds dichter naar me toe gelopen, terwijl we een bal overgooiden. Aan mij de taak om aan te geven wanneer ze teveel in mijn comfortzone kwam, wanneer ik het bedreigend of ongemakkelijk vond worden. Ook gingen we op een boksbal slaan en ervaren welke bewegingen verschillende soorten muziek in ons losmaakten. Heel interessant om te doen! En hoe je op de oefeningen reageert, geeft de therapeut inzicht in de invloed van je klachten. Bijvoorbeeld als ik me heel snel bedreigd voel als iemand dichterbij komt, extreem uitbundig ga dansen of me flink uitleef op de boksbal.

Wanneer wordt het gegeven?

Op mijn werk wordt psychomotore therapie (PMT) vooral toegepast bij mensen die een trauma hebben meegemaakt. Maar dat is niet het enige: Daarnaast kan het ook ingezet worden bij somberheid, angsten of eetproblemen. Welke oefeningen je gaat doen hangt af van je klachten en wat je hulpvraag is. Tijdens de therapie leer je steeds beter in contact te staan met je lichaam, signalen te herkennen en deze op tijd aan te pakken (bijvoorbeeld aanvoelen als je bang wordt, voordat je een paniekaanval krijgt).

Op deze website kwam ik een hele interessante video tegen, waar wordt uitgelegd wat PMT precies is:

Bron afbeelding: 1.

Misschien vind je dit ook leuk

7 reacties

  1. Hier had ik nog nooit van gehoord! Interessant! Agja wat is niet interessant aan alles wat met psychologie te maken heeft, het is zo leuk om te weten hoe die dingen werken! Zijn er nog boeken die je in je opleiding hebt gelezen die je mij kunt aanraden? Vind dat altijd zo interessant om te weten hoe onze geest invloed op ons heeft.

    1. Leuk dat je het zo interessant vindt! De boeken uit mijn opleiding waren wel redelijk zware (saaie) kost, welke ik je wel aan kan raden is ‘Dromen, durven, doen’ van Ben Tiggelaar. Zelf heb ik deze week het boek ‘How to win friends and influence people’ van Dale Carnegie uitgelezen, dat vond ik een heel leuk boek! Beide boeken laten ons meer inzien hoe we onze (en die van andere mensen) geest (on)bewust kunnen beinvloeden 🙂

  2. Ik denk nog steeds dat ik hier heel veel aan zou kunnen hebben. Wel vooral aan de ‘lichaamsbeeld’ variant, ik weet niet of je die kent? Ik heb er al eens om gevraagd maar toen kon en mocht dat niet, helaas. Misschien ooit nog eens vragen…

    1. Nee die ken ik niet, jammer dat het toen niet kon! Als je de mogelijkheid krijgt zou ik het zeker proberen, volgens mij kan het een goede hulp zijn als je het moeilijk vindt dingen onder woorden te brengen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.