Wat voor vakantietype ben jij?

De vakantietijd is aangebroken, hoog tijd om er even tussenuit te gaan. Struin je het liefst dagenlang door een stad, ga je fietsen door de natuur of drink je het liefste een cocktail op het strand? Voor iedereen ziet de ideale vakantie er anders uit. Welk vakantietype ben jij?

Vakantie is sowieso fijn, wat je ook gaat doen. De ene persoon slaapt in een luxe hotel en ligt het liefste met een cocktail op het strand. Een ander wordt er gelukkig van om terug te gaan naar de basis en in de wilde natuur te kamperen. Ik denk dat iedereen wel zijn eigen voorkeur heeft. En hoe jij je vakantie invult zegt ook iets over je persoonlijkheid. Ben je avontuurlijk of een luxe paardje? Ik zet 10 vakantietypes voor je op een rij.

  1. Cultuursnuiver: Van tevoren lees je alle reisgidsen van voor naar achter en markeer je alle hotspots op de plattegrond. Een nieuwe stad kent geen geheimen voor jou, want je hebt alle blogs al doorgespit. Is het slecht weer dan bezoek je de mooiste musea, schijnt de zon dan ben je op de hipste terrassen te vinden. Pak je wandelschoenen maar vast in, want jij gaat het liefste op een city trip.
  2. Één met de natuur: In het dagelijks leven ben je druk met het huishouden, op vakantie heb je daar geen zin in. Ook op luxe hotels en hordes toeristen zit je niet te wachten. Het liefste wil je genieten van de rust in de natuur. Gewoon ergens je tentje opzetten, een kampvuur maken en je eigen eten zoeken. Van kamperen gaat jouw hart sneller kloppen.
  3. Avonturier: Weg met de dagelijkse sleur, op zoek naar avontuur! Geen planning maken en gewoon kijken waar het leven je brengt. Bijvoorbeeld door te liften, waarbij je bijzondere mensen ontmoet en misschien zelfs wel bij hen thuis kan slapen. Of je maakt een interrail trip door Europa. Wil je verder weg? Dan pak je je backpack en vlieg je naar Azië. Als je maar nieuwe ervaringen opdoet!

  4. Sportief: Rust? Daar heb je helemaal geen behoefte aan. Liever werk je jezelf flink in het zweet. Jij zoekt een sportieve uitdaging. Stap op je fiets en rijd zo ver je kan. Is water meer jouw ding, dan word je waarschijnlijk heel gelukkig van een surf cursus waarbij je in een paar weken de golven leert bedwingen. Misschien kom je vermoeider terug dan voordat je weg ging, maar wel met een heleboel voldoening.
  5. Luxe paardje: Het hele jaar heb je hard gewerkt dus nu is het tijd om te genieten. En niet zomaar genieten, maar genieten in luxe. Jij vliegt naar een ver land met parelwitte stranden zoals de Malediven. Je slaapt in een bungalow op het water en krijgt cocktails aangereikt op het privé strand. Hou je meer van de stad, dan geef je je spaargeld liever uit in de torenhoge winkelcentra van Dubai.
  6. Lekker makkelijk: Eigenlijk maakt het je niet zoveel uit waar je heen gaat. Als er maar zon is en je kan relaxen. Het liefste lig je aan het zwembad in een all inclusive resort, bijvoorbeeld in Spanje of Turkije. Kan je af en toe los gaan op een beach party tot de vroege uurtjes, dan is jouw vakantie compleet.
  7. Dagjes weg: Die verre vakanties die hoeven van jou niet zo. Eigenlijk slaapt je eigen bed het prettigst. Voor het vakantiegevoel hoef je ook helemaal niet lang van huis te zijn. In een dag kan het net zo goed! Bezoek een pretpark of de dierentuin. Ook op de Nederlandse stranden kan je heerlijk van de zon genieten. Of ga een dagje winkelen in een onbekende stad, misschien wel in België of Duitsland. Er is genoeg te doen!
  8. Wellness: Een boekje lezen aan het zwembad is voor jou niet genoeg. Jij wil echt even helemaal tot jezelf komen, aan jezelf werken en als een sterker mens terugkomen. Ga een stapje verder en kies voor een week wellness op een Thais eiland of ga naar het klooster. Iets te extreem? Uitwaaien op de Wadden eilanden doet ook prima z’n ding.

  9. Werken in het buitenland: Reizen hoeft natuurlijk niet altijd vakantie te zijn. Heb je niet zo’n groot budget, dan kan je ook gaan werken in het buitenland. Vlieg naar Amerika of Australië en ga meehelpen op een ranch tegen kost en inwoning. Kan je goed omgaan met kinderen, dan is werken als au pair jou op het lijf geschreven. En als je meer van feesten houdt kun je aan de slag als reisleider, bijvoorbeeld in Lloret de Mar.
  10. Wereldreiziger: Jij bent continu onderweg, voor werk of vakantie. Voor jou beperkt het zich niet tot de zomermaanden. Je bent nooit langer dan een paar dagen thuis in Nederland. Eigenlijk is de hele wereld gewoon jouw thuis. Misschien is er nog wel een plek die echt op je bucket list staat? Of kom een paar weken terug naar Nederland en geniet van je familie en vrienden om je heen.

Deze vakantietypes zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, maar ik vond het leuk om ze eens op een rijtje te zetten. Zou het echt iets zeggen over je persoonlijkheid? Ik ben heel benieuwd of jij dezelfde 10 types herkent uit je omgeving. En vooral, wat voor vakantie vind jij zelf het leukst? Als ik een paar dagen op reis ga bezoek ik het liefst een stad, zodat ik veel dingen kan bekijken. In de zomer ga ik langer op vakantie. Dan vind ik het ook wel heel lekker om op het strand te liggen en gewoon even niks te hoeven.

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.