Wat zegt je handdruk over jou?

Bron

De één geeft altijd een stevige handdruk, terwijl de ander wat voorzichtiger is. Als je iemand voor de eerste keer ontmoet vorm je heel snel een eerste indruk. Wat zegt je handdruk dan over jou? Uit onderzoek is gebleken dat mensen hun eerste indruk baseren op hoe iemand hun hand schudt.

Uit het onderzoek van William Chaplin en zijn collega’s is gebleken dat jouw handdruk ervoor zorgt welke indruk mensen van je krijgen. Deze eerste indruk zorgt er dan weer voor dat mensen een bepaald beeld krijgen over jouw persoonlijkheid. De onderzoekers zijn hierachter gekomen door middel van een experiment.

Hoe zag het experiment eruit?

Voor het onderzoek zijn vier ‘handdruk beoordelaars’ getraind. Zij konden een handdruk beoordelen op acht punten. Bijvoorbeeld: Compleetheid (houdt de ander mijn hele hand vast?), kracht, duur en oogcontact. Naast de training die deze mensen kregen in het beoordelen van een handdruk, zijn ze een maand lang getraind om hun eigen hand in een neutrale positie te houden. Op deze manier konden ze echt meegaan in de handdruk van de andere persoon. Ik wist niet dat er zoveel tactiek achter een handdruk kon zitten! 😉

Na deze maand training kon het experiment van start gaan. Er deden 112 studenten mee. Aan het begin van het experiment werd de deelnemer begroet (uiteraard met een handdruk) door de eerste beoordelaar. De deelnemers wisten niet dat het onderzoek over hun handdruk ging, ze dachten dat ze alleen persoonlijkheidsvragenlijsten moesten invullen. De beoordelaar legde uit dat de deelnemer in verschillende kamers verschillende vragenlijsten in zou gaan vullen.

In de tweede kamer, waar de deelnemer een tweede vragenlijst invulde, werd hij begroet door de tweede beoordelaar. Zo ging het verder, tot dat de deelnemer vier vragenlijsten had ingevuld en met vier beoordelaars handen had geschud.

Bij iedere handdruk keek de beoordelaar naar alle acht punten. Dus bijvoorbeeld hoeveel oogcontact iemand maakte en hoe krachtig de handdruk was. Omdat de deelnemers persoonlijkheidsvragenlijsten invulden, konden de onderzoekers die gegevens mooi gebruiken. Op deze manier konden ze nagaan of er een verband was tussen de stijl van de handdruk en de persoonlijkheid.

Bron

Wat waren de resultaten?

Allereerst keken de onderzoekers naar de verbanden tussen de acht beoordelingspunten van een handdruk. Ze vonden dat hier een grote overeenkomst was. Op zich is dit ook vrij logisch. Mensen die veel kracht uitoefenden en bij wie hun handdruk langer duurde, hadden ook een goede grip en maakten veel oogcontact.
De vier beoordelaars gaven hetzelfde oordeel over een bepaalde deelnemer. Dit betekent dat iemand echt zijn eigen stijl heeft, ongeacht met wie hij een hand schudt. Deelnemers die een stevige handdruk hadden beschreven zichzelf op de vragenlijsten als meer open, extravert en positief. Zij waren minder verlegen. De beoordelaars zagen dit ook terug in hun eigen beoordelingen. Zij vonden de mensen met een stevige handdruk positiever en zelfverzekerder (dan mensen met een zachtere handdruk).

Wat hebben we hieraan?

Allemaal leuk en aardig zo’n onderzoek, maar wat hebben we hier nou aan in de praktijk? Ik denk dat het goed is om je bewust te zijn van je eigen handdruk. Bijvoorbeeld als je gaat solliciteren. Ook al ben je zenuwachtig, probeer een stevige handdruk te geven en oogcontact te maken. Op die manier kom je zelfverzekerd over en maak je een goede eerste indruk. Of andersom, als je weet dat je soms een beetje overweldigend kan zijn, probeer je dan in te houden. Hou je handdruk iets korter of let erop om minder kracht te gebruiken. Op die manier geef je de ander weer iets meer ruimte.

Misschien vind je dit ook leuk

3 reacties

  1. Ik hou van dit soort interessante onderzoeken! Maar de uitslag vind ik niet erg verrassend – een stevige handdruk komt nou eenmaal altijd beter over. Van die slappe handjes vind ik echt vreselijk, haha…

    1. Vind ik ook, haha! Maar wel leuk dat het nu ook wetenschappelijk onderbouwd is dat mensen je anders inschatten als je een stevige handdruk geeft 🙂

  2. Mijn psycholoog had hier een totaal andere mening over en klaagde altijd over mijn stevige handdruk maar vraag dan ook niet hoe deze eruit zag.
    Ze kon nog geen deuk in een pakje boter slaan en zag er uit alsof ze net uit een concentratiekamp kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.