Welk vervoermiddel maakt je blij?


Als je ergens naar toe moet, sta je altijd voor de keuze: Welk vervoersmiddel kies ik? Ga je met de auto, stap je op de fiets of neem je de trein? Ook kiezen we in deze tijd van het jaar hoe we naar onze vakantiebestemming gaan en welke activiteiten we tijdens onze vakantie doen. In bovenstaande video zie je de uitkomsten van een onderzoek naar emoties tijdens het reizen. Welke manier van reizen maakt ons het gelukkigst?

Vervoermiddel voor de vakantie

Allereerst was ik nieuwsgierig welk vervoermiddel Nederlanders eigenlijk het meest gebruiken om op vakantie te gaan. Deze getallen kon ik vinden bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2013 gingen 14,5 miljoen mensen op vakantie. 7,5 miljoen mensen gingen met de auto, 5,8 miljoen met het vliegtuig en het overige deel koos voor de touringcar, trein of iets anders. Ik had verwacht dat meer mensen met de bus of trein op vakantie gingen! Grappig om te zien. Maar welk vervoermiddel maakt ons nou blij?

Het onderzoek van Clemson University maakte gebruik van de resultaten uit een enquête van de American Time Use Survey. Hieraan deden 13.000 mensen mee. Zij beantwoordden vragen over hun stemming tijdens verschillende activiteiten, waaronder dus reizen. Hierna konden de onderzoekers berekenen wat de gemiddelde stemming is tijdens een bepaalde activiteit.

Bron

Waarom werd dit onderzocht?

Misschien vraag je je af waarom hier onderzoek naar werd gedaan. Ik in ieder geval wel. Met dit soort onderzoeken wordt prioriteit gegeven aan investeringen. Voordat de overheid miljoenen gaat investeren in een bepaalde manier van vervoer, willen ze eerst weten waar de inwoners behoefte aan hebben. Als dus blijkt dat bepaalde manieren van reizen positieve effecten hebben op onze stemming, is dit een goede reden om hier extra geld in te steken.

Wanneer waren mensen het blijst?

Als we de mogelijke manieren van reizen op een rijtje zetten, van beste stemming naar slechtste stemming, ziet het er als volgt uit:

  1. Fietsen
  2. Auto-passagiers
  3. Auto-bestuurders
  4. Wandelen
  5. Trein of tram
  6. Bus

Het gaat hier niet om vakanties, maar om het dagelijkse woon-werk verkeer. Fietsen stak er echt met kop en schouders bovenuit.

Bron

Fietsen!

Mensen voelden zich veruit het beste als ze aan het fietsen waren. Nu weten de onderzoekers niet precies waar dit vandaan komt. Aan de ene kant kun je inderdaad blij worden door de beweging en buitenlucht. Aan de andere kant zijn fietsers vaak bij voorbaat al gezonder en actiever, wat ervoor kan zorgen dat je sowieso gelukkiger bent. Voor de Amerikaanse onderzoekers was dit een eye-opener dat fietsen dus blijkbaar zo goed voor je is. In Nederland zijn we natuurlijk al gewend aan het vele fietsen.

Wandelen?

Wat ik nog wel opvallend vond aan de resultaten, is dat wandelen zoveel lager scoort. En dat is dan ook wat we in de praktijk uit dit onderzoek kunnen leren. Heb je zin om iets actiefs te doen in de buitenlucht? Dan kun je dus beter een stuk gaan fietsen dan gaan wandelen. Ook op vakantie! Om op je vakantiebestemming aan te komen zou je beter de auto dan de trein kunnen pakken (volgens dit onderzoek). Daarin maken Nederlanders dus ook al de juiste keuze.

Bron onderzoek

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.