Woordjes leren in je slaap

De examens zitten er na vandaag op, maar voor veel studenten is het einde nog niet helemaal in zicht. Natuurlijk wil je een goede planning maken voor je tentamens. Maar soms lukt dat gewoon niet en zit je op de laatste dag nog flink te stampen. Heeft dat nog wel zin? En hoe kan het beter? Uit onderzoek is gebleken dat je misschien wel kunt leren in je slaap.

Een bandje luisteren tijdens het slapen

Onderzoekers uit Zwitserland hebben getest of Duitssprekende studenten makkelijker Nederlandse woordjes konden leren als ze deze opnieuw hoorden tijdens hun slaap. De onderzoekers, Thomas Schreiner en Björn Rasch, lieten 60 studenten een lijst met Nederlandse woordjes in hun hoofd stampen. Dit was om 22.00uur en de helft van de groep lieten ze daarna slapen. Tijdens hun slaap kregen ze een deel van de woordjes nogmaals te horen op een bandje, dat zo zacht stond dat ze er niet wakker van werden. De andere helft van de groep bleef wakker terwijl ze naar hetzelfde bandje luisterden.

Onthoud je het dan beter?

Om 02.00uur was het tijd om de deelnemers te gaan testen! De slapers werden wakker gemaakt en vervolgens werd aan de hele groep gevraagd wat de Duitse vertaling van de Nederlandse woordjes was. En inderdaad, de groep die had geslapen herinnerde meer woorden van het bandje dan de groep die wakker gebleven was.

Slaap activeert je hersenen

Uit eerder onderzoek is gebleken dat in je slaap herinneringen worden opgeslagen. In deze video leg ik daar meer over uit. Op het moment dat je herinneringen verwerkt worden, zouden deze dus versterkt kunnen worden door het luisteren naar zo’n bandje. Dit werkt trouwens alleen voor stof die je al eerder hebt gelezen of gehoord. Dingen die je alleen tijdens je slaap hoort worden niet als sterkere herinnering opgeslagen.

Of helpt het gewoon om uitgerust te zijn?

Hoewel het onderzoek van Schreiner en Rasch veelbelovend klinkt, zitten er wel wat haken en ogen aan. Het kan namelijk ook zo zijn dat de slapende groep de woordjes beter konden herinneren omdat ze uitgerust waren. Slaap is natuurlijk sowieso goed voor je! Daarnaast weten we niet hoe ver je dit effect kan trekken. Werkt het alleen met woordjes, of ook als je je hele geschiedenisboek ’s nachts terug hoort? Wel vind ik het een leuk idee dat dit zou kunnen werken. Misschien is het toch eens de moeite waard om te proberen. Dus ik kan je zeker aanraden om een keer met je opgenomen hoorcollege in slaap te vallen in plaats van met een rustgevend muziekje!

Bron afbeeldingen: 1, 2.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.