Woordkeuze kan bepalen of je blijft daten

Bron

Als je een relatie met iemand begint, waar is dat dan op gebaseerd? Heb je gemeenschappelijke interesses, vind je diegene aantrekkelijk? Dat klinkt allemaal heel logisch. Toch schijnt het een stuk simpeler te liggen. Uit een nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat we gewoon kijken naar de woorden die iemand gebruikt. Als je dezelfde woorden kiest, zoals ‘zij’, ‘maar’ of ‘en’, zijn jullie een match made in heaven.

Voornaamwoorden

Nu hoor ik je denken, ‘ligt het echt aan die kleine woordjes?!’. Volgens Molly Ireland van de Texas Tech University wel. In haar onderzoek analyseerde ze de gesprekken tijdens 40 speed dates. Ze keek daarbij naar de woorden ‘hij’, ‘zij’, ‘het’, ‘een’, ‘en’, ‘of’, ‘maar’ en ‘noch’. Uit de resultaten bleek dat hoe meer de mensen dezelfde voornaamwoorden kozen, hoe groter de kans was dat ze op een tweede date wilden. Ook hadden deze mensen een grotere kans om drie maanden na het onderzoek nog steeds een relatie te hebben.

De onderzoekers keken niet alleen naar het woordgebruik. Ze stelden ook vragen over in hoeverre de partners op elkaar leken, wat ze van de kwaliteit van hun relatie vonden en hoeveel woorden ze gebruikten in een gesprek. Deze antwoorden konden de stabiliteit van een relatie minder goed voorspellen dan de overeenkomsten in hun woordgebruik.

Waarom is het zo belangrijk?

Misschien een open deur, maar praten is het allerbelangrijkste in een relatie. Of je nou net begint met daten of al jaren getrouwd bent. Als je geen leuke gesprekken met elkaar kan voeren is er niet zoveel aan. Maar waar ik me nooit zo van bewust ben geweest, is dat het dus zelfs aan die kleine woordjes ligt. Het gaat er niet alleen om dat je gemeenschappelijke interesses hebt. Het gaat er ook om dat je binnen het gesprek op één lijn zit. Ik denk dat dit niet echt iets is dat je kunt ontwikkelen, die klik heb je of heb je niet. Positieve noot: Als je op het eerste gezicht niet zo veel overeenkomsten hebt, kun je dus nog steeds leuke gesprekken voeren!

Onbewuste klik

Als we met iemand gaan daten zijn we vaak heel bewust bezig. We denken na over van alles. Gespreksonderwerpen, hoe we zelf over komen, of we er leuk uit zien, enzovoort. Ook zijn mensen er slecht in om te voorspellen wat ze aantrekkelijk vinden. Je kan van tevoren bedenken hoe de ideale partner eruit ziet, maar uiteindelijk gaat het om de klik. Die ‘klik’ blijft een ongrijpbaar iets. Maar met dit onderzoek komen we toch weer een stapje dichterbij. Laten we er gewoon van genieten!

Bron

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.