Zo slagen je goede voornemens

Gelukkig nieuwjaar allemaal! Een nieuw jaar is altijd een mooi moment om nieuwe doelen te stellen. Klinkt als een goed idee, maar helaas sneuvelen veel goede voornemens al binnen een paar weken. Zonde! Terwijl het kan schelen om je voornemens zo concreet mogelijk te maken en je goed voor te bereiden. Vandaag geef ik je tips om je goede voornemens dit jaar wél te laten slagen!

Wat wil je veranderen?

Denk goed na over wat je nu eigenlijk wil veranderen. Heb je hier wel invloed op? En is het wel realistisch? We hebben bijvoorbeeld niet altijd invloed op de situaties waar we in terecht komen, maar we bepalen wel zelf hoe we ermee omgaan. Een goed voornemen als ‘Ik wil geen stress meer hebben op mijn werk’ is misschien een beetje lastig. Want als er een belangrijke deadline aankomt, hoort stress er nu eenmaal bij. Wat je wel als goed voornemen kan hebben is: ‘Als ik in een stressvolle situatie terecht kom, neem ik een momentje om te kijken waar ik mee moet beginnen’. Hetzelfde geldt voor een realistisch goed voornemen. Als ik nog nooit heb hardgelopen en mijn goede voornemen is om in de zomer een marathon te lopen, moet ik me afvragen of dit wel haalbaar is. Een beter voornemen is dan: ‘Ik wil iedere week twee keer hardlopen’.

Maak het zo concreet mogelijk

Heb je bepaald wat je goede voornemen is? Maak het dan zo concreet mogelijk. En dat kan ook nog prima op 2 januari (of wanneer je dit artikel leest)! Met een concreet voornemen bedoel ik dat het meetbaar is. Wat niet zo goed werkt is een voornemen als ‘Ik wil meer tijd aan mijn vrienden besteden’. Want… wat is ‘meer’? Wanneer weet je dan of je voornemen geslaagd is? Je kunt er dan beter van maken: ‘Ik wil iedere week minstens één keer afspraken met vrienden’. Het nadeel van goede voornemens is dat ze vaak heel groot en vaag zijn. Op die manier is het ook moeilijk om eraan te blijven denken (en werken)! Het meetbaar maken van je voornemen vergroot de kans dat ‘ie slaagt.

Bereid je voor op obstakels

Hoe graag je iets ook wil en hoe concreet je het ook maakt, er zullen altijd moeilijke situaties komen waarin je getest wordt. Bijvoorbeeld als je met een vriendin hebt afgesproken samen te gaan eten en je manager vraagt of je over kan werken. Wat doe je dan? Het helpt om van tevoren over dit soort situaties na te denken. Zo voorkom je dat je op een moeilijk moment weer in je oude gewoonte schiet… en je goede voornemen laat varen.

Blijf er bewust mee bezig

Zorg ervoor dat je goede voornemen niet naar de achtergrond verdwijnt als de nieuwigheid er vanaf is. Dit doe je door vaste evaluatiemomenten in te plannen. Dat klinkt nu heel serieus, maar het gaat erom dat je jezelf dwingt er bewust bij stil te staan. Doordat je je goede voornemen in het begin concreet hebt gemaakt kun je nu na een week of maand terugkijken. Is het gelukt je eraan te houden? Wat was er moeilijk? Wat kan ik beter doen?

Ik hoop dat deze tips jullie helpen om je goede voornemens voor 2015 te laten slagen. Ik maakte eerder een video waarin ik tips geef om in vijf stappen je doelen te bereiken. Laten we er een mooi jaar van maken!

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.