Column: Wat geeft jouw leven zin?

Bron

In het zomernummer van het Psychologie Magazine wordt aandacht besteed aan de vraag ‘Wat geeft het leven zin?’ Stel dat je nog maar 30 dagen te leven zou hebben. Wat zou je dan willen doen? Hoe wil je herinnerd worden? Toen ik dit artikel las zette het me aan het denken over mijn eigen leven. Vervolgens kregen we ook nog eens te maken met de verschrikkelijke vliegtuigramp in Oekraïne. Wat geeft jouw leven zin?

Het gaat om onze dierbaren

We zijn altijd maar druk bezig met de dingen die we nog ‘moeten’ doen. Dit zijn dan vooral dingen voor je werk of studie. Maar als je nog maar 30 dagen te leven zou hebben, denk je dan aan je carrière? Waarschijnlijk niet. Waar het echt om gaat in het leven zijn de dierbaren om je heen. Familie, vrienden en als het even meezit ook nog een fijne relatie. Eigenlijk zouden we daar in ons drukke leven meer tijd voor moeten vrijmaken. In plaats van een avond overwerken, eens langsgaan bij je opa en oma. Of een groep vrienden thuis uitnodigen, gewoon omdat je blij met ze bent. Dat is pas wat ons echt gelukkig maakt.

Bron

Voldoening in je werk

Klinkt natuurlijk allemaal erg leuk, die tijd doorbrengen met je vrienden en familie. Maar er moet ook gewoon gewerkt worden om de rekeningen te betalen. Ook hierbij vind ik het echt belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft en werk zoekt dat bij je past. Dit geldt trouwens ook voor een studie. Ik ben psychologie gaan studeren omdat ik – hoe cliché dat ook klinkt – mensen wilde helpen. Ik had ook een opleiding tot accountant kunnen doen. Of om helemaal goede baankansen te krijgen, had ik beter voor informatica kunnen kiezen. Maar zou ik daar gelukkig van worden? Waarschijnlijk niet. Ik wil gewoon graag met mensen werken en het idee hebben dat ik iets goeds doe voor de maatschappij.

Ik weet niet wanneer ik een ‘echte’ baan als psycholoog ga vinden. Maar toch ben ik blij met de keuze die ik 5 jaar geleden heb gemaakt, om psychologie te gaan studeren. Want wat ik wel weet, is dat dit werk mijn leven zin geeft!

Leef in het nu

‘Zin geven’ klinkt misschien een beetje zweverig. Maar wat ik vooral met dit stuk wil bereiken, is je laten nadenken. Wat maakt jou nu echt gelukkig? Dit kan over grote dingen gaan, zoals je werk of je relatie, maar geluk zit ook juist in kleine dingen. Een stuk wandelen op een mooie zomeravond. Knuffelen met je konijn. Probeer hier dan ook bewust van te genieten! Ik weet nog dat ik een tijdje geleden op het station liep en dat ik ineens – compleet random – dacht ‘Wauw, ik ben nu echt gelukkig’. Of dat ik in het bos op een handdoekje met mijn vriend lag te zonnen, en juist helemaal nergens aan dacht. Behalve aan dat we daar zo lekker lagen te genieten. Ik denk dat dit juist de momenten zijn waar je aan terugdenkt, als je leven nog maar 30 dagen zou duren.

Bron

Zoek dingen die je gelukkig maken, groot of klein. Wacht niet tot later. Leef het leven nu!

 

Misschien vind je dit ook leuk

6 reacties

  1. Mooi geschreven! Dit is een onderwerp waar ik zelf ook mee bezig ben op het moment. Wat is mijn doel in het leven, waar word ik echt gelukkig van en waarvoor ben ik hier op aarde. Ben er inmiddels achter dat ik mezelf nuttig wil maken door mijn talenten in te zetten voor andere mensen, daar geld mee wil verdienen zodát ik het kan combineren met veel tijd doorbrengen met mijn gezin. Ik heb drie jaar geleden bij de (korte) ziekte en overlijden van mijn schoonmoeder van heel dichtbij gezien én gevoeld waar het uiteindelijk om draait. Om liefde. Om familie en goede vrienden. En al die andere dingen die je doet in je leven zijn leuk, en vaak ook nodig óm te overleven (lees: geld verdienen voor eten en dak boven je hoofd), maar wat écht telt vergeten we in ons drukke leven nog te vaak: stilstaan bij de mensen die we met heel ons hart onvoorwaardelijk lief hebben. Dankjewel voor het schrijven en delen van dit blogartikel. Ik vind het fijn om hier af en toe aan herinnerd te worden.

  2. Hoi, ik zit de laatste tijd best wel met deze vraag, ik denk bij bijna alles wat ik doe na over of ik er blij of gelukkig van word en meestal is het antwoord nee. Het is niet dat ik verdrietig ben of niet lekker in mn vel zit maar ik voel dat er bijna geen dingen zijn waar ik echt blij van word. Als ik bijvoorbeeld op een familiebarbecue ben waar iedereen lacht en blij is, dan lach ik wel (nep) mee maar voel ik het niet.. Zou je misschien een vervolg willen schrijven met waarom niet iedereen van blije dingen blij wordt? Groetjes

    1. Wat vervelend 🙁 Ik ga er over nadenken, maar het is wel lastig om hier algemene tips over te geven. Ik kan je vooral aanraden hier echt over te praten met iemand die je vertrouwt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.